В колапс ли е здравната система и ще издържи ли на натиска?

16.11.2020

Източник: Bulgaria On Air 

 

Качествено и модерно ли са оборудвани болниците ни, колко са здравните работници, добре платени и мотивирани ли са и до каква степен българинът живее здравословно и спазва дисциплина? 

 

На всички тези въпроси специалисти от всички сфери на здравето ще се опитат да дадат отговор и насоки в рамките на онлайн дебат, който ще се проведе в сряда и ще бъде част от кампанията "Най-добрите болници" на Българската болнична асоциация и Investor media group.

 

Според председателя на Българската болнична асоциация (ББА) адв. Свилена Димитрова, не е дошло времето да даваме оценка на здравната система.

 

"Всички субекти, които участват в решаването на кризисната ситуация, имат най-голямото желание да се случват нещата по правилния начин. Необходим е много добър синхрон и решения, които да са в интерес на обществото - кои са решенията, които ще ни изведат по най-бързия начин от затрудненото положение, след като има пациенти, които не може да бъдат хоспитализирани навреме. Това е достатъчен знак, че нещо не е наред", коментира тя в "България сутрин".

 

Здравният икономист Аркади Шарков заяви, че можем да оценим системата до септември, когато наистина имаше малко случаи и можеше болниците да ги поемат. 

 

"Въпрос на време е да видим докога реално ще има капацитет системата. Към момента човешките ресурси са крайно недостатъчни - по отношение и на лекари, и медицински сестри", каза той пред Bulgaria ON AIR. 

Според него системата е обезпечена що се отнася до брой болници и легла. Друг въпрос било обаче дали всички болници са с достатъчно добре оборудвани отделения за такъв тип пациенти. 

 

Адв. Димитрова се съгласи с Шарков, че разполагаме с достатъчен брой легла и недостатъчен брой специалисти. 

"В много сфери сме обезкървени в България. Има очевидно изтичане на кадри към Западна Европа и САЩ. Трябва да започне правилна организация на насочване на наличните сили към звена, които да обслужват адекватно гражданите с по-тежко протичане на болестта", обясни тя. 

 

Шарков е на мнение, че Министерството на здравеопазването се е усетило, че трябва със стимули да се подходи към стажант лекарите и към студентите.

"Те трябва да бъдат назначени на трудов договор, повече отколкото да влязат като доброволци, защото този труд е високорисков. В частните болници разпределението е по-обективно и по-добро. В общинските и държавните разпределението става по-проблемно", смята здравният икономист.

 

На свой ред адв. Димитрова посочи, че апаратурата и финансите са били насочени по-скоро към държавните болници.

"От всички се очаква да вършат ангажиментите си към обществото, но не всички бяха подпомогнати", отбеляза председателят на ББА.

 

Онлайн дебатът „Управление на здравеопазването по време на пандемия“,  ще се проведе на 18 ноември, от 14:15 часа, и ще се излъчи на живо на Investor.bg и във Facebook страницата на медията.

 

Гледайте целия разговор във видеото ТУК. 


© 2023 BBA All rights reserved!