В Европа започват да разхлабват ограничителните мерки

29.04.2020

Източник: в. Монитор 

 

Редица европейски страни започнаха да облекчават карантинните мерки или се готвят постепенно да отменят ограничителните мерки, които са въведени от няколко седмици за спиране на разпространението на новия коронавирус, предаде АФП.

Италия е първата европейска страна, която въведе карантина на 10 март. Там от от понеделник възобновиха работа някои строителни работници и заводи за индустриални машини, автомобили или луксозни стоки.

От 4 май хората ще могат да посещават свои роднини и да се събират в ограничен брой, като частните празненства остават забранени

Испания започна да облекчава една от най-строгите карантини, въведена на 14 март, като разреши на децата да излизат навън с един възрастен придружител. На възрастните ще се разреши да се разхождат или да спортуват индивидуално от 2 май, ако ходът на^ заразата продължи да се забавя.

Испания започна изследване с тестване на 60 000 до 90 000 души, за да прецени какъв процент испанци са образували антитела.

Германия въведе ограничителни мерки на 16 март и започна облекчаването им на 20 април с отварянето на повечето магазини с площ под 800 кв. м. Всяка провинция обаче разполага със своя преценка в определени рамки и може да взема самостоятелни решения.

Културните обекти, баровете, ресторантите (освен за доставки), зоните за игра на открито и спортните терени остават затворени. Масовите събирания на хора, например на концерти или спортни прояви, остават забранени поне до 31 август.

Берлин залага на съвсем постепенно завръщане към нормалното, придружено от стотици хиляди тестове седмично. Носенето на маска постепенно става задължително в обществения транспорт, а в някои провинции и в магазините.

В Белгия повечето търговски обекти ще отворят на 11 май, стига да спазват мерките за социално дистанциране. Ресторантите ще отварят постепенно най-рано от 8 юни. За кафенетата и баровете няма определен график.

В обществения транспорт носенето на маска върху носа и устата става задължително от 4 май.

Австрия ще предприеме понататъшни стъпки за облекчаване на карантинните мерки в петък, като позволи прояви с участието на най-много 10 души и ще обяви пред обществеността, че вече не са необходими специални причини, за да се излиза от дома. Железариите, градинските центрове и по-малките магазини отвориха преди две седмици, а големите магазини и фризьорските салони ще отворят от 1 май. Препоръките след 1 май са да се спазват правилата за социална дистанция от 1 метър, като се насърчава работата от вкъщи. Планирани са последващи стъпки като отваряне на кафенетата, баровете и ресторантите на 15 май. Министърът на туризма Елизабет Кьостингер каза на пресконференция, че хотелите ще могат да отворят след 29 май и правителството се надява, че ще може да разреши отварянето на басейните от същата дата.

Френският премиер Едуар Филип заяви, че карантината в страната, наложена в отговор на пандемията от причиняваното от новия коронавирус заболяване COVID-19, е спасила 62 000 човешки живота за месец.

Запазването на действащите ограничения обаче ще означава риск от колапс за френската икономика, предупреди в същото време той.

Филип заяви, че карантината във Франция ще бъде вдигната на 11 май в зависимост от това дали новите случаи на зараза паднат йод 3000 на ден. Ако индикаторите в тази насока са лоши, карантината няма да бъде вдигана на тази дата, уточни той.

Френският премиер отбеляза, че е време да се обясни как карантината ще бъде смекчена поетапно. Френските граждани ще трябва да се научат да живеят с вируса и да се предпазват, даде да се разбере той.

Филип подчерта, че населението е далеч от придобиването на стаден имунитет

Има сериозен риск от втора вълна от зараза

Дания и Норвегия, които са в режим на "полукарантина", са сред първите европейски страни, които започнаха да облекчават въведените си през март ограничения. Датчаните бяха и първите европейски ученици, които се върнаха в училище на 15 април.

В Швеция, за разлика от другите скандинавски страни, карантинирането на населението не е на дневен ред. Училищата и ресторантите остават отворени.

 


© 2021 BBA All rights reserved!