В бюджета на касата за 2018 г. повече пари за доболничната помощ

17.10.2017

Източник: в. 24 часа

С 12-13% да се увеличат парите както за първичната, така и за специализираната доболнична помощ, ще настояват от лекарския съюз за 2018 година. Това каза зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова. За тази година средствата бяха увеличени с 11% за първична и с близо 5% за специализирана помощ.

Сумата, за която ще настояват и здравната каса, и БЛС, е 400 млн.лв. повече в бюджета за здраве за следващата година. След едно от последните заседания на НЗОК шефът й проф. Камен Плочев потвърди, че идеята е по-голямата част от тях да бъдат насочени за извънболнична помощ.

От съсловната организация ще искат за догодина и увеличение в цената, но и в обемите на медико-диагностичните дейности -направления за лабораторни, образни и др. изследвания, с цел гарантиране на своевременно диагностициране на пациентите, без да се налага хоспитализация.

От там ще настояват и за извеждане на повече клинични пътеки за изпълнение в извънболничната помощ, като заплащането им ще бъде около 60% от цената на дейността в болницата, за да се стимулира извършването й, посочи д-р Павлова.


© 2023 BBA All rights reserved!