В болниците има достатъчно легла, но цената на тока може да ги изправи пред фалит

06.10.2021

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

 

Фактът, че в новините няма теми, каквито преди една година бяха ежедневие, показва, че лечебните заведения са намерили най-добрата формула за справяне със ситуацията. Освен това болниците са готови да реагират и на увеличаващия се брой на новозаразени и да откриват достатъчно болнични легла, на които да бъдат настанявани болните. Това заяви адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова. 

 

“Не трябва да забравяме, че през последните две години много хора не лекуваха хроничните си заболявания. Към момента те вече не желаят да неглижират основните си заболявания за сметка на един вирус, който остана сред нас много по-дълго време от очакваното.” 

 

Адв. Димитрова заяви, че е изключително важно да има комуникация между лечебните заведения и институциите. Тя акцентира на факта, че въпреки усилията на лекарите и болниците на определени места наистина капацитетът от болнични легла е запълнен. Свилена Димитрова повтори твърдението си, че това е в резултат от увеличаващ се брой новозаразени от Covid и от хора, които се нуждаят от спешна помощ заради свое основно заболяване. Тя апелира към това да се засили предболничната помощ, за да не се налага още граждани да бъдат хоспитализирани. 

 

“Вижда се, че над 90% от новозаразените са неваксинирани и непреболедували вируса. Това говори за една упоритост на нашето население да не приеме необходимостта от ваксините, която граничи с глупостта.” 

 

Гостът заяви в ефира на “Бизнес старт”, че е неприемливо да сме на последно място в ЕС по ниво на ваксинирани. Тя посочи, че в западните държави гражданите се редят на опашки и се записват в списъци за ваксиниране, а в България ваксините ги даряваме. 

 

“Ако тази четвърта вълна не е достатъчно доказателство за скептиците, то не знам българина с какво би могъл да бъде убеден.” 

 

Адв. Димитрова многократно изтъкна, че има възможност хората да се ваксинират почти навсякъде и то незабавно. Тя потвърди, че най-вероятно за следващия един месец ще има пренасочване на болнични легла от конвенционални случаи към тежко боледуващи от Covid. Въпреки това на този етап няма индикации, че болниците няма да могат да реагират на ситуацията и ще има недостиг на легла. 
Специалистът по медицинско право подчерта и един обезпокоителен факт, който рядко намира място в темите на централните емисии новини. Цената на тока се оказва огромен проблем за болниците. 

 

“Клиничната пътека за лечение на Covid-19 не покрива разходите, които са нужни за лечението на тежко болен пациент. На фона на това цените на електроенергията скачат, както и цените на всички доставчици също са вдигнати.” 

 

Адв. Свилена Димитрова заяви, че този проблем в момента се комуникира с Министерство на здравеопазването и НЗОК, но това се случва в момент, в който всички останали сектори също се опитват да комуникират с официалните институции. 

 

“Ние не можем да си позволим болниците да изпаднат във фалит.” 

 

Гостът посочи, че в момента се навлиза в период на преговори за новите цени на клиничните пътеки. Тези цени са фиксирани за цялата година и не могат да бъдат променяни преди официалната дата за това. 

 

“Ние ще искаме да се проведат сериозни разговори, защото покачване на заплащането на клинична пътека с 10% няма да донесе нужната компенсация.”

 

Целия разговор вижте във видеото


© 2024 BBA All rights reserved!