В болница "Тракия": Лекуваме инсулти с най- съвременните методи Бързото оказване на нужната медицинска помощ е ключово в този случай, казва д-р Елена Каранджулова

17.11.2016

Източник: в. Монитор

Преди броени дни отбелязахме Световния ден за борба с инсултите (29 октомври). Какво представлява това опасно състояние, какво го причинява, защо бързата реакция е най-важна за живота на пациента, попитахме д-р Елена Каранджулова. Тя е част от екипа на отделението по неврология в болница " Тракия". Лечебното заведение предлага най-съвременните методи за лечение на инсултите и е част от международния проект на Европейската организация за инсулти (ESO), наречен BNGELS. Целта на проекта е всеки пациент да получава еднакво качество на лечението, независимо къде в Европа се намира.

- Д-р Каранджулова, какво представлява инсултът като заболяване?

- Това е заболяване, при което става нарушаване на мозъчното кръвообръщение. При инсулт хората обикновено получават слабост в крайниците, нарушения в говора и промяна на съзнанието. Инсултът е тежко заболяване, което изисква бърза реакция и адекватно лечение.

- Има два основни вида инсулт. Каква е разликата между тях?

- Единият е така наречения исхемичен инсулт, при който става запушване на кръвоносен съд в мозъка, вторият вид е хеморагичен инсулт, при който се получава мозъчен кръвоизлив.

- Каква е честотата на това заболяване у нас и коя възрастова група е найпотърпевша?

- За съжаление честота е много голяма в България. В световен мащаб сме в челната тройка. Най-често инсулт получават хората във възрастовата група над 60-70 години. В последните години, особено в последните 3, има тенденция за голямо "подмладяване на инсултите. Наскоро беше приета млада жена с инсулт в неврологично отделение на болница "Тракия" едва на 39 години

- Каква е причината за това "подмладяване на заболяването?

- Причините са, че българите рядко обръщат внимание на началните симптоми на заболяването и на рисковите фактори. Това са хипертонията и дислипидимията - нарушаване на липидната обмяна в организма. Много голяма част от българите пушат, и то сериозно. Злоупотребата с алкохол, съчетана с неправилно хранене, застоялият начин на живот и не на последно място големият стрес, на който подложен работещият българин, работещ често на 2, понякога и на 3 места, пренатоварването, липсата на достатъчно почивка и на занимания със спорт са сред основните причини за подмладяването на инсултите.

- Какво трябва да правим при получаването на инсулт?

- Инсултът е много спешно състояние, при което трябва да се реагира мигновено. Ако се реагира до третия час, може да се приложи лечение, при което пациентите да имат много бързо възстановяване в рамките на 24 48 часа и с добра прогноза, с избягване на трайната инвалидизация. Моят апел към всички болните, техните близки, личните лекари, колегите от Спешния център, е да разпознават инсулта наистина като спешно състояние и да водят пациентите в болница, където би могло да им се приложи съвременно лечение.

-Кои са най-съвременните методи за лечение на инсултите?

-Особено за исхемичните инсулти, които са много по чести от хеморочитните, е така наречената тромболиза, която може да се приложи до 3, максимум до 4,5 часа след получаването на инсулта. Още в първите минути, когато се разпознае наличието на инсулт, се прилага това лечение. То успява да прекрати развитието му, унищожавайки тромба, който е запушил кръвоносния съд. При него има много бързо раздвижване и възстановяване на пациента, в една голяма част от случаите до 100%.

- Прилага ли се този тип лечение вече и в България?

- Прилага се, но за съжаление на много малко места. Едно от тях е болница "Тракия,,. За съжаление досега сме имали само двама пациенти, които са пристигнали достатъчно бързо, за да приложим тромболиза. Те бяха доведени в болницата в рамките на 1 час. При първият пациент постигнахме 70% възстановяване още по време на болничния му престой, а сега е напълно възстановен. Вторият пациент беше въпросната жена на 39 години, която за наш и неин късмет пристигна при нас на 20-тата минута. До края на първия час беше приложено това лечение, а до 48-мия час тя беше възстановена на 100%. Сега е съвсем добре, гледа си детето и планира да има второ дете.

- Излиза, че ранната диагностика е много важна за развоя на лечението. Кои са първите симптоми и каква трябва да бъде нашата реакция?

- Това, което всеки от нас би могъл да познае, е слабост в ръка, слабост в крак, изкривяване на ъгъл на устата и нарушаване на говора. Това са първите симптоми, които най-често говорят за инсулт. Тогава трябва да се реагира незабавно. Ранната профилактика е едно от най-важните неща, с които можем да се противопоставим на появата на инсулт. Това означава добър контрол на артериалната хипертония. Днес все повече млади хора са хипертоници. Едно високо кръвно при млад човек вече говори за предразположение към хипертония и трябва да се вземат мерки. Второ нужно е достатъчно движение. Начинът ни на живот трябва да бъде съобразен така, че да преодолеем застоялото ежедневие, особено при хората с професии, чийто работен ден протича в седнало положение. Дневно човек трябва да се движи поне час и половина. Повишеният холестерол, повишената кръвна захар също благоприятстват появата на инсулт. Добре е да се избягват мазни и запържени храни, да се приемат повече течности, плодове и зеленчуци, да се намали тютюнопушенето и алкохолът.


© 2024 BBA All rights reserved!