Урсула фон дер Лайен: Нужен е единен здравен съюз

17.09.2020

Източник: в. Монитор

 

Европейскиягг отговор на пандемиите и на миграционните кризи, масовата безработица, парниковите емисии, Брекзит, бъдещето на Западните Балкани, правата на човека - това бяха темите, засегнати от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в първата й реч за състоянието на съюза, която произнесе пред Европейския парламент.

"В последните няколко месеца духът на съюза беше поставен пред тежко изпитание. Изразявам почит към онези, които спасяваха човешки животи през последните месеци". С това започна речта си председателката на ЕК. Тя допълни, че сме станали свидетели на крехкостта на нашата цивилизация. "Един вирус провокира нашите ценности върху нашия модел, който поставя акцент на богатството вместо на благосъстоянието. Видяхме колко са уязвими нашата система и нашите ценности".

"Хората са готови за промяна и да тръгнат напред. Сега е време Европа да тръгне напред - каза още тя. - Днес ни се удава възможност да осъществим промяната в своя воля, да подготвим общността си за утрешния свят, а не за последствията от вчерашния. Несигурността, която породи пандемията, е все още тук. Трябва да се отзовем на помощ на тези, които имат нужда от нас. Нашата пазарна икономика е хуманна и ни защитава от рисковете за здравето и от нещастията, които сполетяват хората", каза още тя. По думите й всяка страна работи, не жалейки усилия да защити гражданите си. "Създадохме специални коридори за обмен на стоки, Европа върна гражданите си по страните им. Постигнахме това, без ЕК да разполага със специални правомощия. Нужно е да създадем единен европейски здравен съюз. За да се превърне в реалност, предлагам увеличаване на бюджетната обезпеченост. Ще предложим да се дадат повече правомощия на Европейската агенция по лекарствата и ще изградим европейска агенция за напреднали научни изследвания в областта на биологията и медицината

- добави председателката на ЕК. - На масата трябва да бъде поставена темата за правомощията в здравеопазването - призова тя. -Трябва да извлечем и глобалните поуки. Ще свикам световна среща на върха в Италия за здравните въпроси. Европейският съюз ще създаде своя собствена агенция за биомедицински изследвания и догодина ще свика в Италия световна среща на високо равнище по въпросите на здравеопазването в опит да се подготви по-добре за бъдещи пандемии - каза Фон дер Лайен. "Пред тази обхванала света криза някои избират да се капсулират. Откриването на ваксина не е достатъчно. Трябва да следим за това гражданите на Европа и на целия свят да имат достъп до нея. Никой от нас няма да е в безопасност, докато всички не бъдем в безопасност", заяви Фон дер Лайен. Във връзка със заетостта в съюза Урсула фон дер Лайен заяви, че ако досега сме избегнали масовата безработица, то се дължи на това, че около 42 млн. души са се включили в програми за временна заетост.

"В нашия съюз достойнството на труда е свещена ценност. За мнозина вече трудът не осигурява препитания. Дъмпингът на доходите опорочава стойността на труда. ЕК ще излезе с проект предложение за подкрепа на държавите членки за създаване на наредба за минимална работна заплата. Всеки трябва да има достъп до минимален доход - каза още тя. - Минималните заплати вършат работа, крайно време е трудът да осигурява прилични доходи. Европа осигури икономическа стабилност - когато се разрази кризата, ЕК въведе общата клауза за изключение, въведохме гъвкавост. ЕЦБ също се намеси с решителни действия, а ЕК за рекордно кратки срокове мобилизира капиталови средства - добави тя, като уточни, че икономиката се нуждае от допълнителна подкрепа. -Нашите икономики са взаимно свързани. Единният пазар е средище на възможности. Трябва да се възползваме от свободите, на които държим като европейци, а пазарът осигурява това - благоденствие и защита от бедствията. Нека разтурим всички бариери, нека облекчим бюрокрацията", призова тя. По думите й ЕК ще предложи стратегия за бъдещето на Шенгенското пространство. ,3ъз основа на такъв пазар европейската промишленост осигурява препитание за милиони. Темповете се ускоряват - когато конкуренцията търпи промени, ние не бива да изоставаме. Благодарение на всичко това Европа ще се изправи на крака", каза още тя.

Според нея няма по-голяма необходимост от ускорение, когато става въпрос за бъдещето на планетата. "От ледниците в Алпите до пожарите в Орегон - виждаме как природата се връща в нашето всекидневие. Жадуваме за чист въздух. Европейският зелен курс е нашият план за зелено преобразувание", обясни тя.

Във връзка с цифровизацията и дигитализацията Фон дер Лайен заяви, че усилията трябва да бъдат съсредоточени върху данните. "80% от индустриалните данни никога не се използват. Това е страхотно пропиляване на ресурс. Трябва ни общо информационно пространство -например в енергетиката и здравеопазването - каза още тя. - 40% от хората от селските райони нямат достъп до интернет. Свързаността е важна във всяко едно отношение. Само тогава можем да използваме потенциално тези селски райони, а това означава използване на човешкия фактор", каза тя.

"ЕС е на страната на хората в Беларус. Ние всички се развълнувахме от куража на тези хора, които мирно се събраха на площад "Независимост" и знаем, че става въпрос за брутален отклик на правителството по отношение на несвободните избори. Хората в Беларус не са пионки в нечия табла за шах. На тези, които искат близки връзки с Русия, трябва да кажа, че отравянето на Навални с модерна отрова не е единствен акт", каза тя.

"В Европейския съюз може да бъде създаден санкционен режим, аналогичен на американския "закон Магнитски", и Европейската комисия вече е разработила предложения в тази насока. Тази институция неведнъж е приканвала да бъде въведен "закон Магнитски". Мога да заявя, че ще дадем предложения", каза Фон дер Лайен. Шефът на Европейската комисия открито обвини Русия в зловредни действия, включително опити за убийство. Казах, че отравянето на Алексей Навални не е единичен случай. Този модел не е променен" - изтъкна тя, като има предвид руските атаки с отрова, намеса в изборите и други действия.

За Брекзит и Доналд Тръмп Урсула фон дер Лайен заяви, че "ние се нуждаем от ново начало със стари приятели от двете страни на Атлантика и от двете страни на Ламанша". "Ние невинаги сме съгласни с решения на Белия дом, но винаги ще ценим високо трансатлантическия съюз, основан на споделена история и връзки между народите". В предупреждение към Лондон Фон дер Лайен призова Европейския парламент да ратифицира всяка сделка с Обединеното кралство. Тя призова премиера Борис Джонсън да не нарушава закона.

Урсула фон дер Лайен поиска солидарност в областта на миграцията. Лидерът на ЕК обяви, че в края на месеца комисията ще приеме първия годишен доклад за върховенството на закона, покриващ всички страни членки.

"Бъдещето на Западните Балкани е в Европейския съюз - те са част от Европа. Те не са поредна спирка по "Пътя на коприната". Когато поех поста си, първото ми посещение бе при Африканския съюз, защото не сме само съседи, а естествени партньори. Африка е ключов партньор в света, в който искаме да живеем".

"Няма да спра да работя за равенство в съюза, защото да бъдеш себе си не е въпрос на идеология, а въпрос на идентичност, а това не може да се отнеме - каза тя. - Ако си родител в една страна, значи си родител във всяка друга страна".


© 2024 BBA All rights reserved!