Управляващите претупаха бюджетите на касата и пенсионното

08.11.2019

Източник: в. Дума

 

За поредна година на общо заседание на бюджетната, здравната и социалната комисия набързо бяха приети бюджетите на НЗОК и ДОО и държавният бюджет. За трета година ще предложим между първо и второ четене преизчисляване на пенсиите, заяви депутатът от БСП Виолета Желева. Тя бе категорична, че увеличението на пенсиите от 6,7% от 1 юли догодина е абсолютно недостатъчно, освен това левицата не приема и замразяването на социалните плащания. Този бюджет продължава тенденцията на затвърждаване на българските граждани като най-бедните в ЕС, смята Желева. В кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов изрази надежда, че няма да има пречки възрастните с най-ниски доходи да получат коледни надбавки.

"Дълго очаквахме да видим в бюджета методите и средствата за широко прокламираната реформа в здравеопазването, но явно те са добре прикрити", заяви Георги Йорданов от БСП. Според него бюджетът на НЗОК по никакъв начин не показва, че управляващите се съобразяват с препоръките на Световната банка за намаляване нивата на доплащане от пациентите. Той смята, че бюджетът не е в състояние да посрещне разход от около 150 млн. лв. за плащане на болниците, които съдят касата за неплатена надлимитна дейност. Проф. Георги Михайлов от БСП попита защо са намалени парите за лечение на българи в чужбина, след като броят на тези пациенти се увеличава.

Увеличените пари за първична извънболнична помощ биха стигнали за 10 до 15 профилактични прегледа повече на всеки общопрактикуващ лекар, обобщи председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари Любомир Киров.

Против двата бюджета гласуваха народните представители от БСП и от ДПС.

Бюджетите на НЗОК и на ДОО ще бъдат разгледани на извънредно заседание на парламента на 12 ноември.


© 2024 BBA All rights reserved!