Уникален код на всяка опаковка лекарство против ментета

15.09.2017

Източник: в. 24 часа

Уникален код върху всяка опаковка с лекарства ще гарантира, че не са фалшиви. Този регламент на ЕС трябва да бъде въведен в България до 9 февруари 2019 г., стана ясно на заседание на здравната комисия в четвъртък.

1,5 милиона опаковки с фалшиви лекарства се продават всяка година в България. 100 млн. е общият брой на продадените медикаменти менте, заради което умират 1 млн. души, обясни Илиана Паунова, шеф на Българската организация за верификация на лекарствата, като цитира данни на Световната здравна организация.

Производителите ще слагат уникален код на всяка опаковка с лекарства и ще го вкарват в европейска база данни, предвижда новият регламент. Така, когато лекарството стигне до аптеката, фармацевтите ще сверяват в системата дали кодът е истински, а след продажбата му ще бъде заличаван от списъците, за да не може да се дублира, обясни Паунова.

В момента системата работи само в Германия. Въвеждането й у нас ще бъде платено от производителите и аптеките. Най-скъпо ще струва на производителите, които ще трябва да променят поточните си линии заради кода. По-малко ще платят аптеките, които ще трябва да закупят специален четец, струващ от 100 до 200 евро. Според Паунова това обаче не трябвало да доведе до поскъпване при лекарствата.

Според Николай Костов, председател на собствениците на аптеки у нас, обаче при легалния бизнес с лекарства проблем няма, а цитираните от Паунова данни са от нелегалната търговия като продажбата на медикаменти в интернет, където системата няма да повлияе. По думите му тя обслужвала интересите и е печалба за големите производители, които губят много от паралелната търговия.


© 2023 BBA All rights reserved!