УМБАЛ "Медика Русе" - технологичната болница дава нови хоризонти за по-качествен живот

05.05.2023

Квалифицираният екип прилага мултидисциплинарен подход за лечение и диагностициране на пациентите в 26 отделения

 

Източник: Вестник 24 часа

 

Думите технологии и доказани специалисти са все по-често употребявани, когато се говори за Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Медика Русе". Защо в Русе се правят мащабни инвестиции в здравеопазването, разказва управителят на групата лечебни заведения "Медика" доц. д-р Кирил Панайотов, дм.

 

- Доц. Панайотов, кое ви стимулира да продължавате да инвестирате в Русе?

- Русе е прекрасен град, чудесен го правят преди всичко неговите жители. Преди време обаче на голяма част от тях се налагаше да пътуват до столицата, за да получат медицинска помощ в някои направления. Заедно с екипа си поставихме за цел да изградим лечебно заведение, което да осигури всичко необходимо за диагностика и лечение на жителите на Русе и региона. 10 години по-късно визията за технологична болница в дунавската столица с нови хоризонти за по-качествен живот е вече факт.

Специалистите от лечебното заведение предлагат комплексен подход за консервативно, инвазивно и оперативно лечение на мозъчносъдова болест. С времето се превърнахме в един от водещите центрове за лечение на инсулти

Трайно заемаме второ място в страната за използване на съвременния метод венозна тромболиза. Носители сме на 7 платинени и 3 златни награди от Европейската организация за лечение на инсулти - ESO, за използване на метода, който, приложен навреме, минимизира усложненията и ускорява възстановяването.

Самото местоположение на града е определящо за високо ниво на пътен травматизъм. Затова създадохме отделения по лицево-челюстна хирургия; пластичновъзстановителна хирургия; ортопедия, травматология и гръбначна хирургия, които са от изключителна важност за региона. За десетилетие в УМБАЛ "Медика Русе" вече са разкрити 26 отделения и клинично-диагностични структури. Стремим се да осигурим мултидисциплинарен подход за лечение и диагностициране на нашите пациенти, като подобряваме достъпа на все по-широк кръг хора до качествена медицинска грижа.

 

 

- Какви иновации въвеждате?

- Инвестираме в модерна и високотехнологична апаратура освен за лечение и за диагностика. Миналата година болницата се сдоби с последно поколение ядрено-магнитен резонанс от най-висок клас. Купихме ултрабърз скенер и мамограф. Разширяваме спектъра и обновяваме апаратурата на клиничната и микробиологичната лаборатория в болницата. Винаги поставяме на първо място нуждите на пациента, а тези технологии са само част от новите придобивки, с които квалифицираните медици си служат в името на по-доброто здраве.

 

 

- С какви трудности се срещате при развитието на Русе като здравен център?

- Трудностите са част от развитието, понякога са и катализатор на решения, които във времето се доказват като иновативни добри практики. Мога да дам пример с опита ни за решаване на проблема с недостига на медицински специалисти

През 2018 г. открихме първата и единствена засега в страната детска градина към лечебно заведение, която да поеме грижите за децата на "Медика". Резултатът 5 години по-късно е повече спокойни млади специалисти, работещи отдадено.

Работим в тясно сътрудничество с всички медицински университети. Провеждаме клинично обучение на студенти и специализанти по медицина, здравни грижи, както и следдипломно обучение. За да сме сигурни, че новото поколение медицински кадри ще може да покрие високите стандарти, които изискваме, изграждаме нови обучителни зали, снабдяваме ги с манекени и технологии, чрез които студентите да овладеят процедурите и манипулациите, прилагани на пациентите.

Съвместно с Русенския университет "Ангел Кънчев" популяризираме изучаването на медицински специалности и сред учениците.

В посока обучения, но не само на бъдещите, а и на настоящите кадри организираме съвместно с Русенския университет симпозиума "Пролетни хирургични дни". Той събира в нашия град стотици изявени специалисти с хирургична насоченост.

От 3 години към лечебното заведение е основан и департамент по научноразвойна дейност, с който "Медика" развива научни направления в медицината. Успяхме да привлечем хабилитирани специалисти от почти цялата страна, които трайно се установиха да живеят в Русе.

 

 

- "Медика" е известна със своята корпоративна социална отговорност. Какви други инициативи предприемате?

- Всяка уважаваща себе си компания трябва да работи във връзка с обществото. Като медицинска институция имаме и допълнителна мисия -превенция и профилактика на заболяванията. За целта непрестанно провеждаме изнесени скринингови и информационни кампании. Стремим се да поднесем информацията по нестандартен начин, за да бъде по-достъпна за хората. Наши екипи дават съвети за добро сърдечно здраве по време на Горещниците в 5 областни града. Ежегодно консултират посетители на общинските пазари в Русе по повод световните дни на зрението, диабета и сърцето. Често провеждаме скринингови прегледи и в лечебното заведение, като даваме възможност на по-широк кръг пациенти да се консултират с медицински специалисти.

Поставяме хората изцяло в центъра на нашата работа и се стремим да бъдем по-достъпни - информацията за по-добро здраве, която искаме да им поднесем, да бъде по-разбираема за тях. Това, което постоянно повтаряме на нашите пациенти и което се стремим да достигне по всякакъв начин до всеки, е, че съществуват контролирани рискови фактори, които е добре да се съблюдават. Обръщаме им внимание колко е важно да провеждат редовни контролни прегледи и да се консултират със специалист още при първи симптоми на заболявания, за които също ги информираме.

Целта ни е да помогнем не само на пациента, като се върне в обществото здрав, а и да помогнем на самото общество да бъде максимално бдително за своето здраве.

 

 

- Впечатление прави разрастването на сградния фонд на болницата. Какво планирате за нея?

- Почти сме готови с изграждането на новата част от лечебното заведение, чрез която ще подсигурим на пациентите по-голям комфорт по време на престоя им. Предвидено е да се разширят част от съществуващите отделения и да се отвори заведение за хранене. Ще има повече място за пациентите и медицинския персонал. Ще можем да предложим повече удобства. Част от тях е сектор от по-висок клас, за който постоянно имаме запитвания.

 

 

- Вашата специалност е физикална и рехабилитационна медицина. Каква роля заема възстановяването на пациента в УМБАЛ "Медика Русе"?

- Важна. Нашите пациенти могат да се възползват от комплексен подход. Освен отделението по физикална и рехабилитационна медицина на УМБАЛ "Медика Русе" и СБАЛФРМ "Медика", на разположение на пациентите е и Медицинският център "Медика Експерт". За да бъдем максимално полезни, тази година надградихме технологиите и с нови апарати за лечение на болезнени състояния - високоинтензивни магнити, апарати за текар терапия и ударновълнова терапия.

 

 


© 2024 BBA All rights reserved!