Удостоиха доайена на съдовата хирургия проф. д-р Андрея Андреев със званието Доктор хонорис кауза

27.05.2022

Източник: МБАЛ "Тракия"

 

Доайенът на съдовата хирургия в Старозагорски регион проф. д-р Андрея Андреев получи почетното звание Доктор хонорис кауза с пълно мнозинство на Академичния съвет на Тракийския университет за значителен принос към създаването и развитието на съдовата хирургия в Стара Загора и Югоизточна България.

 

Званието на проф. Андреев беше връчено на тържествена церемония по повод 24 май от ректора на университета доц. Добри Ярков.

 

Последните години от лекарската кариера на проф. Андреев преминават в отделението по Съдова и ендоваскуларна хирургия в Болница "Тракия". Своите поздравления за присъденото звание отправиха колегите на проф. Андреев от лечебното заведение д-р Антон Елкин, д-р Иван Тенев, старша сестра Галина Тодорова и лично началникът на отделението доц. Димитър Петков, който е председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.

 

"Това е признание за всички съдови хирурзи от Стара Загора, които работят денонщно и се грижат за здравето на своите пациенти" – изтъкна доц. Петков при представянето на проф. Андреев пред Академичния съвет.

 

" Изключително съм благодарен за високото звание, с което ме удостоявате като съдов хирург, преподавател и учен" - изтъкна проф. Андреев в словото си пред академичната общност.

 

Проф. д-р Андрея Андреев е доайен на съдовите хирурзи у нас. Роден в Стара Загора, той притежава три медицински специалности и е хирург второ и лекар трето поколение, с над 50 г. опит в областта на съдовата хирургия.

От 1987 г. Проф. Андреев е избран за доцент при Медицинския факултет, Тракийски университет в Стара Загора, където ръководи създадената от него Клиника по Съдова хирургия при университетската болница и Катедрата по Специална хирургия към същия факултет.

Проф. Андреев е инициатор за създаването и утвърждаването на съдовата хирургия като отделна специалност в България и е обучил значим брой специалисти - съдови хирурзи и дисертанти. Проф. Андреев е носител на множество награди - званието ’’Български лекар” и почетен знак на БЛС - ”3а особени заслуги към БЛС и за развитие на българската школа по съдова хирургия“, както и на почетен плакет на председателя на Народното събрание "3а безупречна служба и изключителен принос за специалността Съдова хирургия в страната ни".

 

Публикацията може да намерите тук.

 

*Статиите публикувани в рубриката  "Наука и иновации" са предоставени от авторите на съответните материали, които отговарят за верността на съдържанието.


© 2024 BBA All rights reserved!