Ударихме 300 000 теста. Норвегия ни въведе задължителна карантина, Швейцария вдига ограниченията.

10.08.2020

Източник: в. Телеграф

 

Лабораториите в страната навъртяха 300 000 теста за коронавирус от началото на епидемията до момента. Това показва Националната информационна система.

В този брой обаче влизат и повторни изследвания на вече диагностицирани пациенти. Въпреки това данните сочат, че има бум на PCR тестовете през последните седмици. Почти всеки ден броят им е между 5 и 6 хиляди, като най-малко проби се обработват през почивните дни. В денонощието от събота до неделя те са наполовина по-малко. Експертите споделят, че пикът на тестване донякъде се дължи на изискванията за преминаване на границата с Гърция, където почиват хиляди българи. Другата основна причина са откритите огнища, които доведоха до много контактни лица, подлежащи на изследване.

За 24 часа от четвъртък до петък вечерта в страната са направени 5837 PCR теста. От тях положителни са 195, с което общият брой на регистрираните случаи на коронавирус достигна 13 209. Междувременно беше регистрирано и ново потенциално огнище на коронавируса в Специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Общо 9 положителни проби са установи сред обитателите на услугата. Те са взети в рамките на процедура за извършване на мониторинг на здравословния статус на чужденците в специалните домове. Предстоят PCR тестове на всички настанени в Бусманци през последните 15 дни.

След като само за ден София отпадна от топ 3 по новооткрити заразени, тя отново зае първото място в класацията. До вчера общият брой на случаите в столицата достигна 3954 или около 30% от заразените. На второ място е Пловдив с 1066, а на трето и четвърто са съответно Варна с 970 и Благоевград с 932 регистрирани. Далеч зад тях на осмо място се нарежда Добрич с 424 заразени.

Рискови

Въпреки това областта попада в ограничителния списък на Германия. От вчера всички пристигащи там от Варна, Благоевград и Добрич подлежат на задължително тестване за коронавирус в рамките на 72 часа след влизане на територията на Германия. Трите региона са обявени за рискови от тамошните здравни власти. На този с(зон Норвегия въведе задължителна десетдневна карантина за пътуващи от България, а Швейцария направи точно обратното и вдигна всички ограничения за нашенци.

В същото време през последните дни у нас се наблюдава тенденция за намаляване в броят на хоспитализираните пациенти. Увеличават се обаче хората в интензивните отделения, където се настаняват най-тежките случаи. До вчера броят им бе 55 от общо 857 души в болница. Непрекъснат ръст има и на жертвите, които вече са 442. За нов смъртен случай докладваха от старческия дом "Възраждане" в Русе. 90-годишна жена стана петата издъхнала от дома. Сред починалите е и шофьор на линейка от Благоевград. 52-годишният мъж е бил приет в "Пирогов", но миналата нощ е загубил битката с болестта. Това е втори подобен случай, след като в края на миналия месец издъхна 61-годишен шофьор на линейка от ЦСМП-Пазарджик. Общият брой на заразените медицински служители вече е 745, като последните регистрирани случаи са 16.


© 2023 BBA All rights reserved!