Удължиха личен асистент до края на годината

18.07.2019

Източник: в. Монитор 

До края на годината се удължава срокът за предоставяне на услугите личен асистент, социален асистент и домашен помощник. Разходите за това възлизат на 14 млн. лв. и са предвидени в бюджета на социалното министерство. Това заяви социалният министър Бисер Петков след редовното заседание на Министерския съвет.

По този начин се гарантира и се осигурява продължаването на тези услуги за над 12 000 потребители, отчете социалният министър, който представи две постановления, приети по време на заседанието.

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2019 г. в изпълнение на Закона за хората с увреждания. Така Националният осигурителен институт прекрати служебно изплащането на 25% от социалната пенсия за инвалидност, получавана към друг вид пенсия. Прекратените пенсии станаха част от предвидената в Закона за хората с увреждания финансова подкрепа, която от 1 януари 2019 г. се изплаща от Агенцията за социално подпомагане.

Одобрените допълнителни разходи са в размер 125 373 950 лв. и ще се използват за обезпечаване на изплащането на месечна финансова подкрепа за хората с увреждания от Агенцията за социално подпомагане на лицата с прекратени социални пенсии за инвалидност. Средствата са предвидени за сметка на намаление на трансфера от централния бюджет за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 г.

На въпрос дали се е поинтересувал, че в изтеклите бази данни на НАП има файлове от Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане, които могат да съдържат чувствителна информация, Бисер Петков отбеляза, че е разбрал за това от медиите, но проверка ще бъде направена. По думите му обаче явно става въпрос за данни, които се обменят между НАП и въпросните агенции.


© 2024 BBA All rights reserved!