Удължават извънредната обстановка, но без маски

10.06.2020

Източник: в. 24 часа

 

Да се удължи извънредната обстановка в страната с 15 дни или месец заради усложнената ситуация в Доспат, ще предложи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който пристигна на място. Вчера бе пикът от поредицата дни с нарастващ брой новозаразени - 83 за денонощие при направени 1406 теста.

Така България се върна до нивата от дните след Великден

Починалите са 4-ма на възраст между 60 и 73 г., в болници настанените са 152-ма. За 39 оздравели бе съобщено във вторник, или общо 1587.

Днес премиерът Бойко Борисов ще разговаря с членовете на Националния оперативен щаб, за да вземат решение дали да се удължи извънредната епидемична обстановка, която е в сила до 14 юни.

"Дали ще е месец, или по-малко, според мен при тази ситуация е добре това да остане. Защото по закон нещата са така устроени, че ако тя отпадне, ние нямаме основание да налагаме и граничните мерки", обясни Кунчев.

От думите му стана ясно, че целта на удължаването на мерките е да се ограничи влизането в страната на граждани от страни с нестихнала епидемия. Не става дума за нови пълни блокади на населени места.

Няма да има повторното въвеждане на задължително носене на маски на открито, стана ясно от думите му. При тези цифри бих говорил за втора вълна, ако ставаше дума за дифузно разпространение на заразата, обясни държавният здравен инспектор. Но то епоогнищаи се надявал новите мерки да пресекат разрастването му.

"Няма да блокираме Доспат и Сърница заради огнището от COVID-19. Скоро заразата ще бъде овладяна и положителните случаи рязко ще намалеят в близките дни", прогнозира д-р Кунчев след среща с епидемиолози и директорите на инспекциите в Смолян, Пазарджик, Благоевград, Хасково, Кюстендил, Плевен, Кърджали, Стара Загора и Сливен. Присъстваха и кметовете на Доспат и Сърница - Елин Радев и Неби Бозов. Досега заразените в Доспат са 51, а в Сърница -17. Всичките са жени, работили в цеха за играчки.

Проследени и изследвани са всички контактни лица. От огнището е хоспитализирана само една жена от село Любча. Хигиената в цеха за играчки е на изключително високо ниво и вероятно жените са се заразили при лични контакти преди или след работа, посочи той.

"Не можем да установим откъде е тръгнала заразата", допълни Кунчев. Цехът е затворен поне за 14 дни. Направени са проби на още 102 работнички.

 

 


© 2024 BBA All rights reserved!