Удължават до 13 май извънредното положение.

02.04.2020

Източник: в. Монитор 

 

Извънредното положение да бъде удължено с месец - до 13 май. Това предложение до парламента направи вчера Министерският съвет, като премиерът Бойко Борисов го мотивира с /гумите, че заразата е война, вземаща много невинни жертви, и заяви: ,Длъжни сме да защитим живота и здравето на хората" (виж вляво). Самото предложение беше внесено като допълнителна точка в заседанието на МС от здравния министър, като се депозира за одобрение в Народното събрание. Кога обаче ще го гласува парламентът, тепърва ще се изясни. Причината е, че малко преди полунощ в сряда срещу четвъртък на извънреден брифинг в НС председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че депутатът от ДПС Хасан Адемов е с положителна проба за коронавирус. В резултат на това всички народни представители бяха изпратени да се тестват за COVID-19, а вчерашното заседание на бюджетната комисия и насроченото за днес заседание на парламента, на което трябваше да бъде гласувана актуализацията на бюджета, бяха отложени. Кога отново ще се съберат депутатите, се очаква да бъде решено днес.

Към момента извънредното положение е до 13 април. В мотивите към решението си то да бъде удължено от Министерския съвет посочиха, че България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата, но измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. В същото време броят на случаите на коронавирус в страните от ЕС рязко е нараснал през последните дни и е надхвърлил почти петкратно нивото на разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Така Европа е най-засегнатият от коронавируса континент. "Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация.

Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя", пише в мотивите си кабинетът, като допълва, че рискът би се запазил като умерен през следващите седмици единствено ако се прилагат строги и е обективни противоепидемични мерки.

Към момента обаче не е ясно кога точно Народното събрание ще възобнови работата си. Причината е, че от 9 часа вчера всички депутати започнаха да се редят за изследване за вируса пред ВМА и "Софиямед". На тестове днес ще минат и служителите на Народното събрание, както и всички, с които последно е бил контактен Хасан Адемов. Към момента са отменени всички насрочени заседания, а окончателното решение дали ще бъде наложена карантина и по какъв начин разглеждането на закони и гласуването им ще бъде възобновено, ще бъде взето чак след като излязат резултатите от тестовете на народните представители. Очаква се това да е факт днес, след което решението да бъде взето на председателски съвет от 17 часа. В същото време председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова бе категорична, че депутатите задължително трябва да се съберат в следващите дни заради три важни неща, които трябва да се разгледат.

Освен предложението за удължаване на извънредното положение трябва да се разгледат актуализацията на бюджета, както и промените в Закона за енергетиката. "Те ще дадат възможност сметките на хората да бъдат облекчени и предприятията да получат глътка въздух. Става дума за намалението на цената на газа със задна дата от миналата година", посочи тя, като коментира и актуализаттията на бюджета с думите, че е възможно песимистичният сценарий на МФ за 3% спад на БВП да се окаже, че не е най-лошият. Причините - все още времево не са ясни параметрите на кризата., Дма много за вършене и е правилен ход да се мине на извънреден режим на работа. Смислено и правилно беше да се събираме само тогава, когато има конкретни причини, свързани с обстановката. Въпреки че претърпяхме много критики миналата седмица, даже имаше изстъпления от наши колеги, но какво да се прави -популизмът и политическото говорене са в пълен ход", коментира Стоянова.

Вчера сутринта на заседание се събра председателският съвет на НС, но така и не успя да вземе окончателно решение.

Решението се очаква да бъде взето днес, когато в 17 часа съветът отново се събира. Надеждата на парламентаристите е, че към този час вече ще са ясни резултатите от всички депутатски проби и ситуацията отново ще се обсъди.

Въпреки това на вчерашната среща са били коментирани няколко възможности как да се процедира, в това число ако не се наложи карантина на целия парламент.

Един от възможните варианти за работа, коментирани на вчерашното заседание, било гласуванията в НС да се извършват с хартиени бюлетини.

Друга от дискутираните идеи е била депутатите да се преместят в другата сграда -бившия Партиен дом, където имат кабинети и са по двама в стая. Така ще се ограничи и струпването на много хора на едно място, както е в пленарна зала. Дори е спомената и възможността да се ползва и новата пленарна зала "Света София", която била почти готова, но все още без монтирана система за гласуване.

Гласуванията пък можело да стават чрез таен вот с хартиени бюлетини. Това е общия, позволена от конституцията. Проблемът обаче е, че належащите законодателни решения са свързани с приемането на не малък брой текстове, при това на първо и на второ четене.

За сметка на това въпросът със заседанията на ресорните комисии бил по-лесно разрешим. Идеята е комисиите да заседават дистанционно онлайн както в момента прави това МС и други институции. Още преди няколко седмици, когато НС реши да заседава само извънредно, се обсъждаха и вариантите за онлайн заседания. От ДПС дори имаха идея на всеки от депутатите да бъде изваден електронен подпис, но за целта трябваше да се развие цяла нова електронна платформа, тъй като в момента сайтът на парламента не позволява регистиралия или дистанционен вот.

При дебатите тогава БСП се възггротиви на спирането на работата на НС и дори обвини ГЕРБ в диктатура, в край на парламентаризма. Сега обаче на сбирката в НС лидерът на БСП Корнелия Нинова заявила, че винаги е била за дистанционно заседаване, но трябвало да се изработи система.

Снимка:

След като стана ясно, че депутатът от ДПС Хасан Адемов е с положителна проба за коронавирус, всички депутати бяха подложени на тестване за COVID-19. То се прави в две болници - ВМА и "Софиямед", като опашката се изви още от сутринта в 9 часа. Противно на противоепидемичните изисквания за спазване на дистанция, групата на БСП се струпа пред входа на една от болниците. Специалисти в защитни облекла и с шлемове взимаха проба на депутатите по метода PCR.

АДЕМОВ В БОЛНИЦА, ЧУВСТВАЛ СЕ НОРМАЛНО

Депутатът от ДПС Хасан Адемов е настанен в болница, стана ясно на брифинга, даден от председателя на парламента Цвета Караянчева. Вчера сутринта лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че са се чули през нощта. "Засега е в нормално състояние, чувства се нормално", каза той.

Междувременно на профила на Адемов във фейсбук заваляха пожелания за бързо оздравяване.През последната седмица пък Адемов е правил дарения за две болници в страната. Първо е дарил 1000 предпазни маски на МБАЛ Исперих, болница в която е стартирал професионалния си път, а след това още 1000 маски за МБАЛ Добрич. "На медицинския персонал от предния фронт пожелавам кураж,а на вирусоносителите скорошно оздравяване!", е написал под поста си във фейсбук Адемов, когато е направил дарението.

КАРАЯНЧЕВА: ТЕМАТА ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ДИВИДЕНТИ

"Още в петък, когато предложих Народното събрание да не работи, точно това имах предвид, а ни обвиниха - мен и ГЕРБ, в диктатура, едноличен режим потъпкване на парламентаризма", коментира в сряда през нощта председателят на НС Цвета Караянчева, като подчерта, че не е хубаво темата с разпространението на заразата да се използва за политически дивиденти. Тя подчерта, че преди да се вземе решението кога и как точно ще заседава Народното събрание, трябва да се видят резултатите от тестовете на депутатите. "Ако се обяви 14-дневна карантина, какво правим с актуализацията на бюджета?", попита риторично Караянчева и подчерта: "Дай Боже да няма други заболели депутати. Разбрахме се с проф. Мутафчийски, когато излязат резултатите, тогава да решим какво ще правим и дали ще има карантина".

Вчера шефът на Оперативния щаб Венцислав Мутафчийски коментира мерките, които са взети в сградата на НС. "Има процедура, която се спазва - прави се дезинфекция на самите сгради и помещения", каза той и припомни, че парламентът не работи от миналия петък. "Не е необходимо целият парламент да бъде поставен под карантина", посочи той.


© 2024 BBA All rights reserved!