ЦЗПЗ готви модел за извънсъдебно решаване на спорове в здравеопазването

23.07.2019

Източник: Zdrave.net 

 

Проект на нов модел за извънсъдебно решаване на спорове в сферата на здравеопазването подготвя Центърът за защита правата на пациентите (ЦЗПЗ), стана ясно на пресконференция днес. Проектът е финансиран от европейския социален фонд, а срока му е 15 месеца. Целта е на финала да бъде предложен като закон на Министерството на правосъдието.

„Споровете в сферата на здравеопазването са сложни взаимоотношения, които касаят възможно най-чувствителните данни. Делата за медицинска грешка се увеличават, обезщетенията също, но процесите продължават с години. По този начин, независимо от изхода да делото, и двете страни са потърпевши, тъй като тези съдебни спорове са много тежки и психически и емоционално“, каза адв. Христина Николова.

„От 2007 г. се занимаваме с тази тема, юристите вече започват да се занимават конкретно с тази материя. Въпросът с извънсъдебно решаване на спорове е свързано и с претоварването на съдебната система. Имаме два закона - закона за международния търговски арбитраж, но специално беше записано, че споровете се решават само между юридически лица. Другият закон е в защита на потребителите, но в него изрично е записано, че не се отнася за такъв тип услуги“, каза председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров.

Той поясни, че на първия етап на проекта ще бъде направен анализ на делата за непозволена увреда и на действащото у нас законодателство, на втори етап ще се направи оценка на подобни закони в ЕС, за да се види дали можем да заимстваме идея от други държави. На третия етап ще бъдат реализирани две обществени дискусии – в София и Пловдив, след което бъде изготвен проект на нормативен акт.

„Извънсъдебното постигане на споразумение би могло да спести много нерви, много време, много ресурс“, каза и адв. Анели Чобанова.


© 2021 BBA All rights reserved!