Три основни приоритета могат значително да укрепят здравния сектор

14.12.2021

Фокусирането върху три основни приоритета в сектор здравеопазване може значително да укрепи системата, каза адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация (ББА), по време на конференцията Powers summit, организирана от Webit Foundation и Атлантическия клуб. По думите й при концентриране на усилия към приоритетите, свързани с човешките ресурси, дигитализацията и достатъчно финансиране на здравеопазването, пациентите ще могат да получат адекватна и навременна здравна грижа, отговаряща на световните стандарти.

 

„За всички е ясно, че е необходима спешната нужда от действия в определени посоки като започнем от ковид пандемията, след това усилията трябва да се насочат към спешната помощ и доболничната помощ, за да се повиши тяхната ефективност“, посочи адв. Димитрова. Тя подчерта, че е необходим анализ на проблемите и решенията на къде да вървим в дългосрочен план.

 

„Всички пътища обаче трябва да водят към една цел – качествена здравна грижа, която поставя в центъра на системата пациентите“, обясни председателят на ББА.

 

България все още не е приела Националната си здравна стратегия 2022-2030, като според адв. Димитрова едно от най-големите предизвикателства пред министерство на здравеопазването е да организира по правилния начин комуникацията между всички експерти, които е необходимо да участват при съставянето и утвърждаването й.

 

„Необходимо е да се намерят решения относно недофинансирания финансов модел в здравеопазването, защото ускоряващата се инфлация изостря проблема“, заяви адв. Димитрова. В същото време тя обърна внимание, че е от ключово значение да се види дали има някъде течове, необходимо ли е увеличение на контрола, особено за губещите структури.

 

Според адв. Свилена Димитрова сред необходимите стъпки за повишаване на качеството и ефективността на здравната система са провеждането на политики за превенция и профилактика на заболяванията, включително насърчаването на по-здравословен начин на живот.

 

„Един от топ приоритетите на всички нива в държавата трябва да бъде разработването на  стратегия за овладяване на проблемите с кадрите в сектора на здравеопазването. Това, което трябва да се случи на практика е насърчаване и развитие на наши кадри, привличане на студенти от чужбина и улесняване на режима на легализация на чужди дипломи за специалистите по здравни грижи от държави извън Европейския съюз“, смята председателят на ББА.

 

Адв. Свилена Димитрова обърна внимание и на електронното здравеопазване, което е сред важните политики, които трябва да бъдат внедрени чрез въвеждане на информационните и комуникационни технологии в работата и отчитането на медицинската помощ, личната електронна здравна карта, електронната рецепта, електронните направления, електронното здравеопазване и други модерни решения.

 

„При всички случаи приоритетите трябва да ни помогнат за устойчиво осигуряване на здраве и благополучие за всички“, каза още адв. Димитрова.

 

 


© 2024 BBA All rights reserved!