Току-що приетата наредба за специализациите ще се променя Младите лекари искат избор къде да останат да работят

15.08.2019

Източник: в. Сега 

 

Въпреки дългия период за обществено обсъждане и корекции новата наредба на здравното министерство за специализациите на лекарите ще бъде променена месец след като беше публикувана в "Държавен вестник". Причината е недоволството на лекари специализанти и завършващи студенти по медицина, които бяха подкрепени от Българския лекарски съюз.
Основната промяна в реда за специализации е, че държавата поема заплатите на специализиращите в дефицитни специалности лекари, като ще им плаща 2 минимални заплати (1120 лв.) и осигуровките. Срещу това обаче медиците ще са длъжни да остават на работа тук поне 3 г. в посочени от МЗ лечебни заведения.

Ако не го направят, ще трябва да връщат заплатите, получени по време на специализацията.
На среща в министерството вчера обаче лекарите са поискали промени, съобщиха от БЛС. Според тях трябва да отпадне служебното разпределение от МЗ в избрани от ведомството лечебни заведения и правото на свободен избор на младите лекари къде да специализират да не бъде нарушавано. Вместо това за финансираните от държавата специализации трябва да бъде обявено къде в страната и за кои специалности има недостиг на кадри и всеки специализант да може да избира дали и с коя болница да сключи договор. Специализантите, кандидатстващи за финансираните от МЗ специалности, да знаят предварително къде и при какви условия ще работят, след като завършат, и това да се гарантира с подписване на договор, настояват те. От организацията смятат и че трябва да бъде запазен съществуващият механизъм за специализация: лечебните заведения също да имат възможност да обявяват конкурс за специализанти и да наемат на трудов договор необходимата за работата си бройка млади лекари.

КАПАЦИТЕТ
Всички предложения, направени от БЛС и младите лекари, бяха принципно приети, а зам.-министър Жени Начева пое ангажимент те да бъдат представени на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и Наредбата за придобиване на специалност да бъда коригирана в най-кратки срокове", съобщават от лекарския съюз. Жени Начева е пояснила, че новата наредба и сега не предвижда служебно разпределение в конкретни болници, а "става въпрос за недостатъчно ясно формулиран текст на наредбата".


© 2024 BBA All rights reserved!