Тест и карантина за пристигащи извън Шенген

07.07.2020

Източник: в. Монитор

 

Тест на летището за всички, които пристигат в Италия от страни извън шенгенското пространство, засилване на контрола по домовете на поставените под карантина лица, задължително, ако трябва и насилствено отвеждане в клиника и лекуване на всеки болен от COVID-19, който отказва лечение - това са трите основни мерки в новия план на италианското правителство за борба срещу запрепускалия пак яко из Апенините коронавирус. Обявявайки мерките по телевизията, министърът на здравеопазването Роберто Сперанца наблегна на факта, че сега той и екипът му работят с юристи върху въвеждането и узаконяването на "задължително санитарно третиране" за онези лица, които са със симптоми на опасната болест, но продължават да се подвизават безотговорно в обществото. Ръководителят на здравното ведомство обяви също така, че предстои разкриването навсякъде в страната по "санитарни хотели", в които ще бъдат приютявани за 14-дневна карантина онези лица, които пристигат Haй-вече от чужбина и които не могат да си гарантират качествена изолация от околните.

Сперанца посочи още, че изпълнението на новите мерки ще се движи по 'двоен коловоз" - тe ще бъдат прилагани и контролирани както от изпълнителната власт на национално равнище, така и от ръководствата на двайсетте италиански области.

Според министъра на здравеопазването въвеждането на новите мерки е наложено както от бавното, на постоянно увеличение на броя на заразените с коронавирус в Италия през последните десетина дни и съответно на починалите, но най-вече от избухването на нови огнища на заразата. Две от тях бяха подпалени от пристигнали извън Шенген заразени хора, каквито са случаите с българския граждани в Мондрагоне и със завърлия се от Сърбия в град Виченца предприемач. Като особено опасна тенденция здравните власти окачествяват разгарянето на огнища на COVID-19 в големите кланици край градовете Мантова, Модена, Парма и др.


© 2023 BBA All rights reserved!