СЗО против повторна изолация

04.08.2020

Източник: в. Труд

 

Световната здравна организация (СЗО) призова правителствата да не въвеждат отново карантина срещу коронавируса. От организацията се опасяват за социалното и икономическо въздействие на подобни мерки, пише британският в. "Телеграф".

В интервю за вестника директорката на отдела за извънредни болести Мария ван Керхов заяви, че карантината трябва да бъде заменена с "локализирани стратегии".

Тя посочи, че икономическите, социалните и здравните вреди от блокадите, които бяха въведени в различна степен в повече от 100 държави, са "колосални".

"СЗО не препоръчва въвеждането на карантина, но такава мярка трябваше да се използва преди в редица страни поради скоростта на разпространение на болестта. Надяваме се обаче, че страните няма да трябва да я въвеждат отново", заяви Керхов.

Вместо това Керхов призова държавите да използват наличните в момента инструменти, за да прилагат "индивидуален, ограничен, локализиран" подход срещу заразата. "Сега имаме инструменти, които могат да предотвратят предаването на болестта и да спасят човешки животи", посочи тя, визирайки мерки като проследяване на контакти, мащабно тестване, физическо дистанциране и носенето на маски.


© 2022 BBA All rights reserved!