СЗО предупреди: Вирусът атакува все по-бързо с наближаването на зимата

18.09.2020

Източник: в. Земя

 

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че COVID-19 се разпространява с притеснително висока скорост в някои части от северното полукълбо няколко месеца преди зимния грипен сезон, предаде Ройтерс.

"Започваме да виждаме притеснителни тенденции в някои страни", заяви Мария ван Керхове, водещ технически експерт в СЗО на презентация, излъчена в социалните медии.

"Виждаме нарастване на броя на приетите в болница, на приетите в интензивни отделения, особено в Испания, Франция, Черна гора, Украйна и някои щати на САЩ. Това е притеснително, защото все още не е започнал грипният сезон", подчерта тя.

Майк Райън, началник на програмата за извънредни ситуации на СЗО посъветва хората, изложени на висок риск от заразяване с Ковид-19, да се ваксинират против грип.

Борис Джонсън заяви, че сега е необходима твърдост за възпиране на втора коронавирусна вълна, за да прекарат спокойно британците традиционните си коледни празненства. "Единственият начин да осигурим на страната възможност да празнува Рождество е да бъдем твърди сега", заяви премиерът.

"Значи, ако е възможно, да спрем втората гърбица на дромадера, да я направим по-плоска. Дромадер ли беше двугърбата камила? Не си спомням вече. Хъммм, проверете!", добави той.

През март, по време на първата вълна от COVID-19, Джонсън използва друго сравнение, като обеща "да сплеска сомбрерото" - имайки предвид кривата, отразяваща развитието на епидемията.

За да се забави разпространението на вируса, премиерът призова британците да спазват забрана за събиране на повече от 6 души, включително децата, било на открито или в затворени помещения, и съобщи, че обмисля въвеждането на вечерен час за кръчмите в страната.

Премиерът обаче иска да избегне връщане на общонационалната карантина.

 


© 2024 BBA All rights reserved!