СЗО: Очакваме бум на коронавируса през есента

15.09.2020

Източник: в. Монитор

Световната здравна организация очаква Европа да стане свидетел на ръст в смъртните случаи от Covid-19 през октомври и ноември, съобщи шефът на европейския клон на СЗО в интервю за АФП.

"През октомври и ноември ще има по-висока смъртност", заяви Ханс Клуге и отбеляза, че на Стария континент в момента има ръст на новозаразените, въпреки че броят на починалите остава сравнително стабилен.

"В момента страните не искат да чуват тези лоши новини и аз разбирам това", каза още той, подчертавайки, че иска да изпрати "позитивен сигнал", че пандемията "ще приключи в един или друг момент". Клуге предупреди още, че създаването на ваксина няма да сложи край на пандемията

"През цялото време чувам: "ваксината ще бъде краят на пандемията". Разбира се, че не!", категоричен е той: "Дори не знаем дали ваксината ще помогне на всички групи от населението".

"Краят на пандемията е моментът, в който ние като общество се научим да живеем с тази пандемия. А това зависи от нас и е много позитивно послание", отбеляза регионалния директор на СЗО за Европа.

СЗО съобщи, че през последните 24 часа са регистрирани 307 930 нови случая на коронавирус по света, което е рекордно увеличение на случаите за едно денонощие. Според СЗО най-голямо увеличение е отчетено в Индия, САЩ и Бразилия.

Смъртните случаи от вируса по света са нараснали с 5537 и са достигнали общо 917 417.

Индия е регистрирала 94 372 нови заразявания, следвана от САЩ с 45 523 и Бразилия с 43 718.

Предишният рекорд беше 306 857 нови заразявания на 6 септември.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп подписа нова изпълнителна заповед, която ще доведе до понижаване на цените на лекарствата в Съединените щати чрез обвързването им с тези в други държави и разширяването на обхвата на предишната подобна заповед от юли.

"Заповедта "Моята най-облагодетелствана нация" ще гарантира, че страната ни ще може да се възползва от същите ниски цени на медикаментите, които фармацевтичните гиганти предоставят на други държави.

Дните на глобалния фрирайд за сметка на Америка приключиха написа Тръмп в "Туитър".

Новоподписаната заповед заменя сходна такава от 24 юли. По данни на "Ройтерс", тя ще позволява на американсканкото здравеопазване да заплати цена за предписано лекарство, която съответства на най-ниската цена, плащана от чуждите правителства. В момента държавната здравна програма за възрастни хора на САШ забраняваше подобно договаряне на цени, които трябва да се изплатят на производителите на лекарства.

"Моята най-облагодетелствана нация" изисква, също така, въвеждането на нови федерални правила.


© 2023 BBA All rights reserved!