СЗО: Инвестирането в здравеопазване трябва да бъде приоритет след епидемията

29.05.2020

Източник: Zdrave.net

 

"Епидемията COVID-19 показа една основна истина: когато някой от нас e болен и му липсват грижи, всички сме изложени на риск. Никой не е в безопасност, докато всички не са в безопасност“. Това заяви на брифинг в Копенхаген регионалният директор на СЗО – Европа д-р Ханс Клуге. Главният акцент в изявлението му бе поставен върху икономическите последици и възстановяването след епидемията.

По думите на д-р Клуге контролът върху вируса и икономическото възстановяване вървят ръка за ръка, а COVID-19 е засегнал всички страни в една или друга степен, но нито една от тях не трябва да бъде изоставена или пренебрегната в преодоляването на последиците от епидемията. Директорът на СЗО – Европа бе категоричен, че сега всички европейци са изправени пред голямо предизвикателство – да изградят една по-различна икономика – икономика на приобщаването и преодоляването на неравенствата.

„В една такава икономика общественото здраве се разглежда като двигател на работните места в здравния сектор, особено за младите хора“, посочи той.

„Най-добрият начин за защита на икономиката е защита на хората“, каза още д-р Клуге и припомни прогнозата на експертите, според която Европа навлиза в икономическа рецесия:

„В СЗО сме загрижени, че страните ще отговорят на тази криза по същия начин, както направиха с рецесията преди 10 години. Много държави в Европа отговориха на тази криза чрез намаляване на публичните разходи за здравеопазване. Между 2008 и 2013 г. публичните разходи за здраве на човек спаднаха в около половината от страните в нашия регион. Тези съкращения попречиха на много хора да имат достъп до здравната помощ, от която се нуждаят. Недостигът на здравни грижи нарасна в 19 от 28 държави на ЕС, и това засегна пряко 3 млн. европейци повече през 2013 г. м сравнение с 2008 г. Освен това, приблизително 9% от домакинствата бяха изтласкани в бедност или обедняха още повече в резултат на необходимостта да плащат от джоба си за здравеопазване."

"Трябва да се поучим от грешките на миналото. Да инвестираме в здравеопазване, да инвестираме в социална защита и най-вече да избягваме строгите икономии, които опустошиха живота на толкова много хора в Европа“, призова д-р Клуге.

 


© 2024 BBA All rights reserved!