Свилена Димитрова: Заради 92% неваксинирани в болниците не могат да се лекуват други заболявания

20.10.2021

Източник: БНР

 

Българската болнична асоциация предложи неваксинираните пациенти с Covid-19, които постъпят в болница, да заплащат част от лечението си? Темата коментира в “Нашият ден“ Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация (ББА).

 

“Повод да направим предложението точно в този момент беше е, че краят на ваксинационната кампания, котят ББА проведе, макар че, отчетохме добри отзиви, бяхме свидетели на много нисък процент ваксинирани, което буди сериозна тревога при всички в болничния сектор.

 

Както се вижда ежедневно, болниците са претоварени. Посланието ни към всички в обществото и в държавното управление беше свързано именно с това – ние от две години влагаме усилия, персонал, изтощение и средства, за да овладеем пандемията. А обществото по някаква причина масово отказва да се възползва от ваксините като установения начин, който ще ни извади от пандемията.

 

За нас беше много важно да поставим именно тези факти, за да могат хората да вземат информирано решение.

 

От една страна, разходите, които са свързани с лечението на Covid-19, са разходи, които плащаме директно и индиректно.

 

От друга страна, фактът, че ние, продължавайки да отказваме да се ваксинираме, даваме заявка, че ще продължим да инвестираме именно в лечението и ще продължим да губим човешки животи, да докарваме персонала до изтощение в болниците. Това беше посланието ни и с един призив, и обществото, и всеки един от нас, който е част от него, да може да вземе своето отговорно решение.

 

Правна аргументация

Намираме се в извънредна ситуация, в която, когато е била писана нашата конституция, не е била взета предвид. Предложението все още не е намерило правен израз, тепърва предстои да бъде обсъждано, преди въобще да бъде предлагано.

 

Казах и в предишно свое участие – нито едно съществено важно решение не минава без санкцията на обществото. Много е важно всеки един гражданин да си даде сметка какъв е неговият принос в това общество.

 

Конституционните права на никой няма да бъдат нарушени. Гражданите получават ежедневно толкова лечения, от които наистина имат нужда, болниците са отворени за всички.

 

Проблемът обаче е, че заради 92% неваксинирани, влизащи в болниците, пациентите с други заболявания не могат да се лекуват. И това е проблем, който стои от две години пред нас. Той има много тежък ефект и върху пациенти с кардиологични проблеми, и върху пациенти с онкологични проблеми. Никой не си дава сметка кой ще запази конституционните права на тези хора.

 

В Закона за здравето е предвидено както правото на един пациент да получи лечение и достъп, така и неговото задължение да бъде отговорен към здравето си. Не само права в този закон.

 

Нека всеки много добре си помисли има ли пред него наистина медицински причини да не се ваксинира и да отказва да съдейства на обществото.

 

Моето послание към хората е наистина за споделяне на отговорността в обществото. Всички сме заедно в този проблем и сме жертви на пандемията.

 

Всеки човек, взел решение да не се ваксинира, рискува не само себе си, а и своите близки и останалите хора.

 

Мерките, които вчера обяви Министерство на здравеопазването, са сигнал в тази посока. Вариантите пред нас не са много – пълен локдаун е другият, той ли е по-добър от ваксинирането.

 

Целия разговор чуйте в звуковия файл.


© 2024 BBA All rights reserved!