Свилена Димитрова: Спешно трябва да наваксаме 10 години за здравния сектор

15.03.2022

Спешно трябва да наваксаме 10 години забавени реформи в здравния сектор, включително за младите лекари, за които до сега не беше улеснен достъпът и увеличен броят на специализантите. Това заяви адв. Свилена Димитрова, председател на Управителния съвет на Българска болнична асоциация, по време на 9-ти Национален Фарма форум NextGen Health - новата реалност, организиран от списание "Мениджър". По думите й пандемията показа, че секторът е устоял, но е необходимо да използваме ефективно поуките, за да имаме ясен план в случай на следваща здравна криза.

 

"Пандемията постави пред болничния сектор много предизвикателства, като освен кадрите на преден план излиза и необходимостта от увеличаване на финансирането", каза още адв. Димитрова. Тя обясни, че болниците не могат сами да регулират своите цени и затова от началото на годината обръщат внимание на необходимостта от отделна подкрепа за сектора заради поскъпващата електроенергия.

 

"Ние се намираме в ситуация, в която някои от въпросите не търпят повече отлагане. Дават се заявки за реформи и такива със сигурност са необходими, но е много важно предлаганите промени да се комуникират с всички заинтересовани страни", заяви още председателят на ББА.

 

Тя беше категорична, че трябва да се направи всичко възможно, за да се осигури на пациентите равен достъп до здравеопазване и качество на услугата.

 

Адв. Свилена Димитрова засегна и темата за профилактиката, тъй като на практика в последните две години тя не се е случвала.

"Отчетохме резултатите от кампания, в която ББА участваше през есента на миналата година, която показа, че 55% от прегледаните хора в малки населени места не са посещавали лекар специалист от една година", коментира адв. Димитрова. По думите й за модернизацията на българското здравеопазване е необходима повече превенция и повишаване на здравната култура на населението.

 


© 2023 BBA All rights reserved!