Свилена Димитрова: Правителството разбута комфорта в здравеопазването

14.06.2021

Източник: БНР 

 

„Ревизия в здравеопазването отдавна се планира. Беше въпрос на време да се намери политическата воля за това. Доколко тя е тотална – тепърва ще стане ясно в какъв план и перспектива министърът планира да реорганизира, но при всички случаи контролът върху системата е необходима дейност, която единствена може да обезпечи спекулациите, да ограничи неправомерни действия.“ Това коментира в интервю за БНР Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация.

Служебното правителство разбута комфорта в някои сектори в здравеопазването, посочи тя в предаването „Преди всички“.

От Българската болнична асоциация твърдят, че има неравнопоставеност при европейското финансиране за оборудване и разходи за лечението на Covid-19.

„Когато отваряме всички болници на подобен тип извънредни заболявания, е редно да подхождаме по същия начин, когато се грижим за тяхното оборудване“, заяви Свилена Димитрова.

Поставянето от държавата на болниците в различно положение буди тревога, допълни тя, визирайки предварително лимитираните бенефициенти. В Националния план за възстановяване и развитие „виждаме същата тенденция“, отчита Димитрова.

От ББА питат ще има ли занапред отделени определени болници, които да ликуват коронавирусната инфекция.

„Изтърпяхме един ред заплахи. Ето сега виждаме, година и половина по-късно, че в задълженията сме били равни, в правата не сме равни. Държавата има своите любимци отново“, изтъкна Свилена Димитрова, като припомни подхода към частните болници в началото на пандемията.

Болниците много задлъжняха с лечението на Covid-19, чиято стойност надхвърля клиничната пътека, отбеляза още Димитрова.

В ББА членуват и частни, и общински болници. Ние нямаме за цел да делим лечебните заведения, уточни тя.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл ТУК. 


© 2023 BBA All rights reserved!