Свилена Димитрова: Отказът от имунизация не се изразява само в затруднения на болниците, а в загиването на нашата нация

09.11.2021

Източник: Zdrave.net

 

 „Трябва да се запитаме как икономиката да служи на здравето, а не обратното. Предизвикателството на COVID показа проблеми в системата, които съществуват години преди това. Кадрите в здравеопазването се оказа елемент в системата, без който не можем да продължим към устойчиво здравеопазване. Те имат нужда от продължаващо обучение, стимули и доверие. Болниците още очакват 25 млн. лв. за второто тримесечие и най-вече високата смъртност. Всички тези предизвикателства показват каква реформа трябва да направим.“

 

Това каза адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация (ББА) по време на конференцията „Иновации и добри практики в здравния сектор“, организирана от вестник „Капитал“.

 

По думите й е време за приоритизиране от какви реформи има нужда здравеопазването. „При всички случаи приоритетите трябва да ни помогнат за устойчиво осигуряване на здраве и благополучие. Сред необходимите решения са повишаване на доверието като цяло в системата, справяме с предизвикателствата, свързани със здравните кадри и разпознаване на проблема с недостига на средства“, каза адв. Димитрова.

 

„При всички случаи интересите на пациентите е изключително важно да са поставени на първо място при предприемането на нужните промени в сектор здравеопазване. Ние трябва да решим нашите проблеми тук, никой няма да ни ги реши и нашите политици трябва да се заемат с решението им надпартийно, обединени по важните теми в сектора. Със сигурност трябва да се направи обективен преглед на предизвикателствата и да се приеме адекватна Национална здравна стратегия 2021 – 2030“, каза тя.

Адв. Димитрова подчерта, че натоварването в здравния сектор е особено силно по време на четвъртата вълна на пандемията, както заради високата смъртност и недостига и изтощението на кадрите в сектора, така и заради ниския дял на ваксинираните в страната и финансовите предизвикателства, пред които са изправени лечебните заведения.

 

„Там, където искаме да стигнем в бъдеще, е устойчивото здравеопазване, което е изградено върху усилия, насечени към повече превенция, повишаване на здравната култура на населението и електронно здравеопазване и дигитализация“, посочи председателят на ББА.

 

„ББА се опита да направи активна ваксинационна кампания, но изводът от това, че въпреки че болниците и медицинските специалисти, от две години не пестят сили и средства, за да лекуват пациентите с COVID, въпреки че държавата налива милиони от нашите пари, за да се справи с пандемията, а съдът обяви риска от погубване на човешкия живот и увреждане на човешкото здраве за заплаха за всички други човешки права и cвoбoди, ĸaĸтo и зa дeмoкpaтичния peд, на нас ни липсва отношение към социалната отговорност. И при цялата тази обстановка недоумение буди капсуловането на част от хората, които отказват да приемат световно доказания факт, че ваксините драстично намаляват риска от заболяване и смърт“, каза още адв. Свилена Димитрова.

 

По думите й цената на това упорство е много висока и тя не се изразява само в затруднения на болниците, а в загиването на нашата нация.


© 2024 BBA All rights reserved!