Свилена Димитрова: Незабавна компенсация за болниците, да не са под общ знаменател

03.02.2022

Източник: БНР

 

Българската болнична асоциация настоява за незабавно решение за компенсации за болниците за цените на тока и газа и отправя апел те да не бъдат поставяни под общ знаменател.

 

Този път болничните сдружения са решени да не оставят нещата да се случват без мнението им да бъде чуто, поясни в интервю за БНР Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация. От организацията все още очакват официален отговор.

Димитрова напомни за отказа на Комисията по енергетика в НС да се компенсират лечебните заведения.

 

Което дойде доста неочаквано за нас и се наложи да излезем с втора остра позиция.“

Второ отворено писмо до медиите от сдруженията и асоциациите на болниците

Сметките са увеличени над 2,5-3 пъти, уточни тя.  

 

  • Болници искат средства заради високите сметки за ток и парно
  • Малки болници пред избор - да си платят тока или да купят лекарства
  • Болници в страната изнемогват при високите цени на тока и горивата

 

Болниците трябва да бъдат гледани в отделен сегмент, а не да се поставят под общ знаменател“, категорична е Свилена Димитрова.

Болниците настояват за незабавно решение за компенсации със задна дата за разходите за ток и газ за всички лечебни заведения.

Парите, които болниците получават за дейност, са всички пари, с които те разполагат – да платят за тока, да платят на своя персонал. Нещата са изключително сериозни“, поясни Димитрова. 

Недофинансирането на клиничните пътеки не може повече да бъде толерирано, те не са преразглеждани повече от 10 години, отбеляза тя.

Дори потребителската такса е „замразена“ повече от 6 години. Целият свят върви инфлационно, а болничните услуги са „замръзнали“, коментира още Свилена Димитрова.  

 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл ТУК.


© 2024 BBA All rights reserved!