Свилена Димитрова: Covid легла и за пациенти с други заболявания и положителен PCR

02.11.2020

Източник: БНР 

 

"Всички лечебни заведения трябва да участват в организацията по провеждане на лечение за Covid-19. Трябва да има оценка на условията в болниците и случаите, които могат да поемат", каза пред БНР адвокат Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация. 

 

По думите ѝ в сегашната ситуация е релевантно да бъдат разкрити Covid легла във всички многопрофилни болници, където се лекуват хора с други заболявания, но са с положителен тест за коронавируса.

 

"Освен това, предложението ни е да се концентрира лечението в едно или повече лечебни заведения във всеки регион, което ще бъде само за нуждите на Covid-19", посочи Димитрова и подчерта, че Българската болнична асоциация ще предложи на министъра на здравеопазването да се създадат такива Covid болници във всеки регион на България, при които да няма изчерпване на леглата и които да използват персонал от всички лечебни заведения в района.

 

Според Свилена Димитрова болниците са само едно от звената в здравната система:

"Основното е да обединим усилията, не е въпросът само в санкциите, защото с този намален кадрови състав, ако не се обединим, нищо няма да се постигне".

Всички болници са поставени на равна основа, посочи тя и добави, че очакват държавата да предприеме дългосрочни мерки за обезпечаване на всички болници, особено, ако се създадат такива звена за лечение на коронавируса, за да могат целево да бъдат финансирани:

 

"Излязоха данни, че един пациент струва на лечебното заведение между 3000 и 15000 лева. Намираме се в специален режим и всички трябва да реагираме".

 

Интервюто на Людмила Железова със Свилена Димитрова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл ТУК


© 2024 BBA All rights reserved!