Свилена Димитрова, ББА: Трябва да мислим за кадри от чужбина в здравеопазването. Има програма на правителството за привличане на бесарабски българи

19.10.2020

Източник: Bulgaria on air

 

Може да имаме помещения, но нямаме инфекционисти. Тук сме ограничени, за съжаление, даже сме с 10 г. назад. Това каза за предаването "Брюксел 1“ адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация.

Дори в момента да направим нещо, докато създадем тези кадри, които ни липсват, сме тотално загубени. Трябва да мислим за други варианти, включително за кадри от чужбина.

Българската болнична асоциация ще сезира министерството. Знам, че има програма на правителството за привличане на бесарабски българи, хора от общности, които са близки като манталитет и начин на живот до нашия, но не изключвам Азия. Това вече беше част от действителността в България през 2019 за всички останали сектори с изключение на здравеопазването.

Германия вече набира своите медицински сестри от Индия. След като германците дълги години дърпаха нашия персонал и вече не могат да се захранят, търсят други варианти в тази огромна на човешки ресурс държава. Мисля, че ще трябва да се подготвим за този етап, който ни предстои след 5-6 г.

 

https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/206526-svilena-dimitrova-bba-tryabva-da-mislim-za-kadri-ot-chuzhbina-v-zdraveopazvaneto


© 2024 BBA All rights reserved!