Студена война между Доспат и Сърница кой заразява с COVID-19

09.06.2020

Източник: в. 24 часа

 

Три силни клъстерни огнища на коронавирус се очертаха в страната в последните дни - Доспат, Сърница и Сливен.

Заради избухването на болестта в цех за играчки в Доспат, където работят хора от Сърница, пламна спор между местните и здравните власти откъде е тръгнала заразата от COVID-19. Има дори версия, че заразата в Сърница е от възрастна жена, починала преди две седмици в болницата във Велинград от коронавирус. Тя обаче била неподвижна и контактите й били ограничени.

54 са положителните проби в цеха за детски играчки в Доспат, в който работят хора от Смолянска, Пазарджишка и Благоевградска област, стана ясно в понеделник. В Доспат спешно бе свикан кризисен щаб, който въведе редица ограничения - задължително носене на маски на открито и закрито, затваряне на всички детски градини, читалища, спортни площадки, детски кътове, спортни зали, къмпинги. Освен магазини, аптеки и банки обаче отворени остават заведенията с единствено ограничение на маса да не сядат повече от двама. Задължително на закрито се спазва дистанция от 1,5 м.

Забранени са сватби, абитуриентски тържества, културни прояви и др. Ограничава се достъпът до молитвените храмове, а в транспорта може да се сяда шахматно през седалка и да се запълва до 30% от капацитета на рейсовете. Всички пазари в общината са затворени, а селските кметове ще раздават маски на хората, които нямат.

220 работници от цеха на фирма "Наталия ММ" в града са дали проби. В предприятието се шприцоват и рисуват пластмасови играчки за шоколадови яйца. Цехът е доставчик на италианската фирма "Скаме Мастаф".

"Няма риск от пренос на вирус върху играчките, които се произвеждат в цеха в Доспат - трайността му по повърхности е два дни. А и хигиенните норми в предприятието са много строги. Хората работят с маски и ръкавици. Освен това, докато се опаковат и транспортират играчките, вирусът ще е изчезнал при пристигането му до реалния потребител", коментира шефката на РЗИ-Смолян, д-р Мими Кубатева.

"Смятаме, че заразата е тръгнала от Сърница, тъй като първият заразен е оттам и така заразата е пренесена в цеха. При нас информацията дойде на 3 юни, когато колегите в Благоевград съобщиха за болна жена от село Любча, настанена в болницата в Гоце Делчев. Проучвайки нейните контакти, стигнахме до работното й място цеха в Доспат. На следващия ден взехме 50 проби на нейни колеги, които се оказаха положителни. Те са жени от Сърница и Любча. След новите случаи се взеха и на останалите 173-ма души. Предприятието ще спре работа. След отварянето ще има строги противоепидемични мерки", допълни Кубатева.

Очаква са да бъдат открити още много заразени при тестване на контактните лица на вече заразени работници.

В Сърница от седмици имало болни, но пътуването им не било ограничено, гневни са в Доспат.

Според кмета Елин Радев работничките с температура пиели аналгин, преди да влязат в цеха, за да не бъдат засечени на входа. Мерките в цеха били много строги, тъй като производството е свързано с детайли към детски храни, обясни той.

Собственичката на предприятието Наталия

Петрелийска веднъж дори спряла служебния автобус на идващите от Сърница. Някои от жените обаче дошли с коли, за да не изпуснат надниците си

"Мерките в предприятието наистина са много строги, не знам как се получи това заразяване", каза работничка пред "24 часа". Лично тя не е виждала и чувала нейни колежки да вземат аналгин или парацетамол, за да мамят термометрите на входа.

"На този етап препоръчваме да се ограничи пътуването на жители на Доспат към други населени места, а самото предприятие ще бъде затворено до окончателно изясняване на епидемиологичната картина", коментира областният управител на Смолян Недялко Славов. Във вторник главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и директорите на трите РЗИ трябва да определят общи за трите области противоепидемични мерки.

Засега не се предвижда затваряне на Доспат и Сърница, но временно може да бъде затворена фабриката, коментира Кунчев пред "24 часа".

"И на двете места тестването продължава, като ще се разшири кръгът на контактните, които ще бъдат изследвани. В Доспат ще наберем поне още 200 проби, ще тестваме и в Сърница", уточни той.

31 са жителите на Сърница, които са с коронавирус. Те са на възраст от 22 до 57 г. Повечето са жени, които работят в цеха за детски играчки в Доспат, но има и други заразени.

Към момента жителите на Сърница, които са с положителни проби за COVID-19, са поставени под карантина за 28 дни в домовете си. Само една жена е приета в болница, след като състоянието й се е влошило в неделя вечерта.

Заради ограничаване на заразата в града са затворени читалището, детската градина, пенсионерските клубове. Сградата на общината обаче отвори врати за граждани в понеделник, след няколко дни щателна дезинфекция.

Под постоянно наблюдение в Сърница са поставени хотелите, градът е атрактивна туристическа дестилация, търговските обекти, джамиите.

Имамите бяха помолени да ограничат посещенията в джамиите, особено за петъчните молитви, а на туристите беше препоръчано да не посещават района в следващите две седмици.

Въпреки епидемичния взрив в Сърница не са предприети крайни мерки за ограничаване от заразата.

При посещението си в Пазарджик през уикенда доц. д-р Ангел Кунчев заяви, че на администрацията в Сърница са предоставени всички необходими противоепидемични средства - маски, дезинфектанти, предпазни гащеризони. Според д-р Кунчев в този район се наблюдава голямо движение на населението, поради което се тестват хора от трите области, а обединяващото между тях е цехът в Доспат.

48 от работниците в цеха са жени от Сърница, затова от РЗИ-Смолян, твърдят, че заразата в доспатския цех е дошла от Сърница, където имало случаи на заразени с коронавирус, преди да се установи такъв в Доспат.

В Сърница обаче смятат, че техни жители са се заразили на работното си място в Доспат.

"Още миналата седмица предупредихме, че в цеха в Доспат има заразени. Не е правилно да се обвиняваме откъде е тръгнала заразата", заяви за "24 часа" кметът на Сърница Неби Бозов.

Той призна, че населението на общината е раздвоено за заразата. Има такива, които смятат, че епидемията е измислица, не приемат сериозно нещата и призовават в социалните мрежи да не се приемат на сериозно противоепидемичните мерки.

В другата крайност са хора, които едва ли не смятат заразените за чумави и имат негативно отношение към хората с положителни проби


© 2023 BBA All rights reserved!