Спешно стягат болниците отново след рязък скок на нуждаещите се от лечение

01.07.2020

Източник: в. 24 часа

 

Нова спешна мобилизация на болниците, за да осигурят достатъчно легла за болни от COVID-19 пациенти, разпореди във вторник премиерът Бойко Борисов след среща с Националния оперативен щаб.

Приоритетно трябва да се осигурят легла за най-тежките случаи, които се нуждаят от лечение в интензивно отделение, разпореди Борисов. Лечебните заведения пък трябва да се презапасят и с предпазни средства за медиците - маски, облекла, шлемове и пр.

Стягането на болниците дойде, след като за последните три седмици броят на лекуващите се в болници скочи три пъти. Във вторник стигна рекордните до момента 434 пациенти

Рязко започна да нараства и броят на лекуваните в интензивно отделение, който стигна 31. Толкова много хора не са били в интензивните отделения от 15 май насам.

"В последните дни и седмици се забелязва ръст на заразените от коронавирус. Разпространението е предимно през клъстери, през населени места или предприятия. Нараства и броят на тези, които остават и постъпват в болници. Това означава, че трябва да подсилим капацитета на структуроопределящите болници , т.е. легла, персонал, съответните защитни предпазни средства, за да можем да поемем евентуална вълна", каза на срещата при Борисов здравният министър Кирил Ананиев. От укрепване се нуждаели и областните болници, които поемат случаите в провинцията.

100% от капацитета на ВМА е запълнен, включително и буферната зона, в която се настаняват съмнителните пациенти до излизане на PCR резултатите им и уточняване на диагнозата, каза шефът на щаба и на болницата ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Той обвърза увеличението на заразените с разхлабените мерки и неспазването на дисциплина. По 7-8 заразени излизат от празненства, цели семейства са заразени, обясни той.

"При липсата на воля и желание за налагането на мерки болниците спешно трябва да бъдат подкрепени", каза Мутафчийски. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев това, което се случва у нас, е част от вълната на повишена заболеваемост на Балканите и в Европа, като темпът на нарастване в България е по-нисък от останалите балкански страни.

Засега в две от основните болници, лекуващи COVID пациенти - "Пирогов" и "Света Анна", не планират разкриване на повече интензивни легла, казаха оттам за "24 часа". В "Света Анна" обаче има план за разкриване на PCR лаборатория. Тази болница през миналата седмица препълни COVID отделението си и се наложи да пренасочва пациенти.

Под контрол е в момента ситуацията с коронавируса във Великотърновско. Няма огнища, които да налагат нужда от допълнителни легла. В болниците във Велико Търново и Горна Оряховица има 4-ма пациенти, а от началото на епидемията с коронавирус там са диагностицирани 41 души. За да стигат анестезиолозите за болните в Пловдив, 6 екипа от анестезиолог и 2 реанимационни сестри ще бъдат командировани от други болници в града в УМ-БАЛ "Св. Георги", определена от областния щаб за основна

COVID болница. Всеки екип ще работи там 45 дни, с 3 дежурства по 15 дни, като след всяко ще почива. Практиката се въвежда от 1 юли и ще продължи до края на декември, обясни областният управител Дани Каназирева.

"В един момент се оказва, че не апаратурата е проблем, а специалистите за работа с нея", обясни тя.

Проблем с местата във врачанските МБАЛ "Хр. Ботев" и в болницата за белодробни заболявания също няма. Имало и достатъчно медици.

С 298 легла разполагат в Плевен. 263 от тях са за болни без усложнения, а 35 - за интензивни грижи.

За да имат болниците достатъчно финансиране, Борисов разпореди на Ананиев да проведе разговори със здравната каса и лекарския съюз относно заплащането на тестовете и клиничната пътека за COVID. По информация на "24 часа" такава среща се очаква да се проведе в края на седмицата.


© 2024 BBA All rights reserved!