Спешните медици са смазани. Министър Петров: Болниците, които процъфтяват, се управляват добре

16.10.2017

Източник: Zdrave.net

Болниците, които  процъфтяват, се управляват добре. Toва заяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров пред Нова Телевизия в коментар за последните актуални проблеми в здравеопазването.

Той припомни, че до края на годината има задължението да подготви стратегия за управление на големите многопрофилни болници. Проф. Петров допълни, че има застрашени от фалит болници, но се въздържа да посочи конкретни лечебни заведени, като обясни, че информацията по темата е предадена на здравната комисия в парламента, както и че се взимат мерки.

Министър Петров коментира и последните казуси с пациенти, потърсили спешна помощ, които влязоха в общественото внимание. Той обясни, че в момента няма ясно разписан регламент къде да бъде закаран пациент в тежко състояние и кой да се заеме с него. Преди години имаше добре оформени пътеки на движение на пациента, отбеляза здравният министър, като допълни, че този регламент вече е изчезнал. „Ако си представим един пациент от  Монтана, който е в тежко състояние и трябва да бъде транспортиран в по-мощна болница, възникват няколко проблеми“, обясни той. Първият е дали тази болница има капацитета да го приеме, често например няма достатъчно свободни легла в реанимацията, даде за пример той. В същото време, посочи здравният министър, не трябва колегите от Монтана да се оставят да търсят и да молят къде да бъде диагностициран техния тежък пациент. „Не на последно място – мотивът на тази болница, която като приеме един такъв пациент, задължително ще влезе в преразход“, изтъкна още той.

Според проф. Петров тези проблеми могат да бъдат решени чрез постигането на широк консенсус, в който да залегнат няколко фактора, а именно – моделът на заплащането на спешните пациенти от НЗОК, мнението на националните консултанти, както и на големите болници, които могат да подсигурят тази дейност. Той обаче отбеляза, че тогава ще възникнат въпроси,, касаещи както статута, така и нивото на компетентност на отделните болници. Тези пациенти са проблем по отношение на диагностика, лечение, разход и изход от лечение, поясни той, като посочи, че въпросът е деликатен, но е нужен регламент.

Проф. Петров коментира и условията, в които работят спешните медици, като заяви, че те работят  на „много непривлекателно място“ и са буквално „смазани“. В тази връзка той припомни проекта за модернизация на спешна помощ и допълни, че чрез него ще се подобрят както условията на работа, така и оборудваното. Върви и процес за поетапно увеличаване на възнагражденията, припомни още той. Проф. Петров обаче посочи, че е нужно и по-добро отношение спрямо спешните медици, като отново отбеляза, че те са буквално „смачкани“.  Коментари по темата


© 2022 BBA All rights reserved!