Спазването на мерките и ваксинацията ще облекчат новата вълна

25.08.2021

Спазването на мерките и ваксинацията ще облекчат преминаването през новата вълна, коментира Иван Тодоров, административен директор на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, председател на Съвета на директорите на „ДР Щерев“ АД и член на Управителния съвет на Българска болнична асоциация.

 

По темата за ваксините и репродуктивното здраве Иван Тодоров обясни, че към момента всички наблюдения, а и научните данни, касаещи начина на действие на ваксините срещу COVID-19, не показват каквато и да било връзка между поставянето на някой от одобрените препарати и репродуктивните способности на жените и мъжете.

 

Препоръките на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE), в която членува по-голяма част от екипа на Медицински комплекс "Д-р Щерев", са ваксината да се постави в кратък срок преди началото на опитите за зачеване. Когато ваксината е двудозова, се има предвид втората доза. А под "кратък срок" се разбира времето, което е нужно за изграждане на имунитет или около 3 седмици. Причините за тази препоръка са, за да може жената да е с изграден имунитет срещу COVID-19 и да се радва на спокойна бременност, а и за да не съвпадне евентуалното зачеване с възможните странични ефекти от ваксинирането, които създават дискомфорт.

 

По думите на Иван Тодоров бременните са в по-голям риск от тежко протичане на инфекцията заради специфичното състояние на имунната им система във връзка с развитието на плода и въобще заради цялостното натоварване на определени системи по време на бременността.

 

„Към момента единственият известен начин за избягване на заразяване и в последствие на тежко протичане на инфекцията е ваксинирането по възможност и спазване на противоепидемичните мерки, разбира се“, обяснява административният директор на Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

 

По отношение на кърменето към момента не съществуват данни за контраиндикации на ваксинирането. Също така няма данни за повлияване на ваксината срещу COVID-19 на количеството на кърмата и протичането на самия процес по хранене на детето. Така че при желание и след консултация с личния лекар, всяка майка може да обмисли ваксинация.

 

В Медицински комплекс "Д-р Щерев" не е отменяна нито една от мерките за безопасност на екипа и пациентите дори и в периодите на спад на заболеваемостта.

 

„Само с дисциплина досега успявахме да предпазим екипа и пациентите и смятаме да продължим да се придържаме към този подход“, каза още Иван Тодоров. Той сподели, че е преболедувал COVID-19 през зимата на миналата година, а след това през пролетта се е ваксинирал.

 

„Направих го, защото вярвам в достиженията на медицината и смятам, че всеки човек, работещ в болница, трябва да действа рационално и воден от разумни доводи. Искам да защитя себе си, семейството си и колегите, а единственият начин да допринеса за това е чрез ваксината. Не бива да забравяме, че ваксинирането, както и спазването на мерките, е проява на отговорност не само към своето здраве, но има и огромно значение за обществото като цяло“, подчерта административният директор на Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

 

Това прессъобщение е част от информационната ваксинационна кампания на Българска болнична асоциация в партньорство с Български лекарски съюз, Национална пациентска организация, Национално сдружение на частните болници, Български фармацевтичен съюз, Център за защита правата в здравеопазването, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

 

Целта на кампанията е увеличаване на темповете на ваксинация в страната чрез серия от интервюта и информационни материали от авторитетни специалисти и лекари с доказани професионални качества.


© 2024 BBA All rights reserved!