"Софиямед" с първи роботизирани операции

09.03.2022

Източник: УМБАЛ "Софиямед"

 

Роботизираната система „Da Vinci“ предоставя на хирурга многократно по-добра разделителна способност в зоната на оперативната интервенция в реален 3D образ. Това дава възможност да бъдат видени детайли, отвъд възприятието на нормалното човешко око, а това спомага за максималната прецизност, точност и безопасност на хирургическата намеса.

 

Роботизираната система модел Xi, инсталирана в УМБАЛ „Софиямед“, е от последно поколение и позволява да се извършват всички видове операции в коремната и гръдната хирургия, урологията и гинекологията. Най-високият клас компютърно асистирана технология за минимално инвазивни операции e позиционирана в Операционна зала номер 1 в централния операционен блок на „Софиямед“, която беше изцяло обновена, за нуждите на системата и екипите, работещи с нея.

 

С помощта на роботизираната система могат да се извършват интервенции за почти всички онкологични и неонкологични заболявания на черния дроб, панкреаса, стомаха, чревния тракт, далака и надбъбречните жлези и др. в областта на коремната хирургия. Освен това „Da Vinci“ се използва за операции на ендометриума, яйчниците и на преканцерози на половата система при жената, както и при миома на матката, ендометриоза и при жени с наднормено тегло и съпътстващ гинекологичен проблем. В областта на урологичните заболявания операции с робота в лечебното заведение се извършват при частична и тотална нефректомия, за отстраняване на кисти на бъбрека, цистектомия (операция на пикочния мехур), простатектомия (хирургия на простатата), пиелопластика, уретерална имплантация и др. Роботът намира приложение в гръдната хирургия при лечение на онкологични заболявания на белия дроб, хранопровода, гръдната стена, хиатална херния, диафрагмална херния, гастро-езофагеален рефлукс и др.

 

*Статиите публикувани в рубриката  "Наука и иновации" е предоставена от авторите на съответните материали, които отговарят за верността на съдържанието

 


© 2024 BBA All rights reserved!