"Софарма" отправи търгово предложение за "Унифарм" Компанията иска да изкупи 22.37% от капитала, но цена все още не е обявена

20.12.2016

Източник: в. Капитал Daily

Софарма" отправи търгово предложение за изкупуване на 22.37% от капитала на дъщерната й "Унифарм", става ясно от съобщение, публикувано на БФБ. Офертата е по закон и идва, след като в поредица от сделки фармацевтичната компания от голям миноритарен акционер стана мажоритарен.

Инвеститорите на БФБ не реагираха при публикуването на новината в понеделник. Една от причините за това е, че в търговото предложение не се предлага конкретна цена за книжата, като тя би трябвало да бъде обявена, след като КФН се произнесе по предложението. Преди него книжата се котират на 4.2 лв. за брой. Офертата е за 1 342 234 акции, което оценява дела на малко над 56.6 млн. лв. по пазарна цена. В документа не става ясно дали "Унифарм" ще бъде отписано от борсата.

Стъпка по стъпка

До търговото се стига след поредица от сделки, преди които "Софарма" имаше малко под 50%. В началото на декември беше разкрита информацията, че един от акционерите в "Унифарм" - "Телсо", е продал своя дял от 8.87%, излизайки от списъка на собствениците. В дружеството е акционер и изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев, като чрез него участва като собственик в други компании на фармацевтичната група.

Купувач на акциите на "Телсо" е "Софарма", показва още уведомлението, което покачва дела й в капитала на "Унифарм" до 77.43%, след като преди това са купувани още пакети. Другият голям акционер в компанията според междинния доклад за третото тримесечие е Огнян Палавеев, член на съвета на директорите на "Софарма". Той притежава 9% от капитала на "Унифарм", а останалите са собственост на по-малки акционери.

От няколко уведомления, публикувани на сайта на "Унифарм", става ясно, че компании на Донев са сключвали сделки и за по-малки пакети акции, като последната такава е от 13 декември.

Консолидация на контрола

"Софарма" консолидира контрола си над своите дъщерните компании. През ноември тя придоби 68% от търновската фармацевтична "Вета фарма", която също беше контролирана от компании, близки до Донев. През октомври стана ясно, че "Софарма" търси да закупи търговец на лекарства на едро в Молдова, преговорите за което все още не са получили резултат.

В търговото предложение се споменава, че КФН все още не е взела отношение по представения от "Софарма" проект. В края на ноември след няколко забрани регулаторът разреши на компанията на Кирил Домусчиев "Хювефарма" и "Опортюните 2009" да изкупи около 10% от капитала на

"Биовет", които не бяха под неин контрол. Четири финансови компании пък поискаха повторното спиране на търговото, защото не бяха съгласни с предложената цена.

Бизнесът на "Унифарм" се свива към третото тримесечие. Приходите на компанията са 13.60 млн. лв., понижение от 12.55% спрямо периода януари - септември на 2015 г. Печалбата от 504 хил. лв. пък е по-малко от половината на тази от същия период на миналата година. Причина за това са проблемите на основните и пазари за износ - Русия й Украйна. Въпреки проблемите цената на акциите в последната година се покачва с 11.08% при спорадична търговия.


© 2024 BBA All rights reserved!