Сметките за ток са екстремни, трябват мерки

20.10.2021

Източник: clinica.bg

 

Високата цена на тока поставя лечебните заведения в безпрецедентна до този момент ситуация и то в условия на пандемия. На 18.10.2021 г. се проведе кръгла маса с участието на представители на всички болнични асоциации, на която беше изразена общата тревога към Министерство на здравеопазването за неконтролируемия ръст на всички разходи и в частност и на ел.енергия и газ.

 

От ББА ще настояваме за конкретни мерки и незабавни действия от страна на държавата с цел подпомагане на болниците в тази ситуация. Не трябва да се допуска заради скъпата електроенергия и тежестта на пандемията лечебните заведения да влошат още повече финансовото си състояние. Недофинасирането на Клиничните пътеки, с което се борим от години, както и разходите за лечение на Ковид, които също не се покриват напълно от държавата, не предоставят никакъв толеранс за увеличаване на разходите.

 

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров вече обяви, че е в ход план за предоставяне на лечебните заведения на електроенергия на преференциални цени. Но за болниците и утре е късно, сметките са екстремни, затова питаме – кога ще се случи това, в какъв срок ще се усети ефектът и достатъчно ли ще бъде, за да се справим с предизвикателствата.

 

От КРИБ още в началото на октомври предупредиха, че редица предприятия обмислят преустановяване на дейността си. Сред тях са и основни доставчици на медицински кислород за болниците. Всичко това трябва да се вземе предвид спешно. Българска болнична асоциация призовава институциите да предложат решение на проблемите с цените на тока във възможно най-кратки срокове и да се обмислят варианти за дори и временно преустановяване на купуването на ток от свободния пазар от страна на болници, училища и детски градини като институции със социални функции.

 

Мнението на адв. Свилена Димитрова, председател на ББА е публикувано тук


© 2024 BBA All rights reserved!