Сменят опаковките на вредните храни Ограничават рекламите на чипсове и десерти

07.02.2018

Източник: в. Телеграф

Опаковките на вредните храни ще бъдат променени. Идеята е по този начин те да не привличат вниманието на децата.

Предвиждат се и промени в състава на продуктите, които съдържат много сол, захар, трансмазнини и оцветители. Освен това маркетинга на тези стоки ще бъде подложен на по-строги правила и по отношение на рекламирането им. Това са част от мерките, които бяха обсъдени вчера по време на конференцията "Здравословно хранене при децата", която е част от календара на българското европредседателство.

Дискусия

"Бъдещето на конкурентоспособна Европа е немислимо без здраво и образовано младо поколение. Затова България предлага дискусия по въпрос, актуален за целия Европейски съюз", каза зам. здравният министър Жени Начева. Тя отбеляза, че промени, касаещи нездравословните продукти, са заложени и в проекта за изменения на българския Закон за храните, внесен за обсъждане в НС. "Вярваме, че винаги може да се направи още - да се въздейства върху нагласите на обществото, училището, семейството, да се работи съвместно с всички сектори", допълни Начева. В рамките на българското председателство законодателите в ЕС ще преговарят по проект за директива за аудиовизуалните медии, която предвижда изисквания към рекламата и маркетинга на храни и напитки, предназначени за деца. Предвижда се популяризирането на вредните продукти да бъде ограничено в часовия интервал на детските предавания.

Контрол

Обществените поръчки за доставка на храни в учебните заведения също ще бъдат подложени на по-строг контрол. След цената, вторият най-важен критерии за сключване на договор за доставка на храни, ще бъде качеството. Това може да вдигне стойността на доставките, но ще гарантира по-здравословното хранене на хлапетата. "Разходите могат да бъдат намалени, без това да се отразява на качеството, ако държавите-членки се обединят и обявяват единни обществени поръчки за училищното хранене", обясни Джон Райън - директор по обществено здраве в Европейската комисия. У нас действат две програми за училищно хранене - "Училищен плод" и "Чаша топло мляко". Всяка от тях се финансира с по 20 млн. лв., половината от които са европейски средства, обясни пък зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров. През миналата година те са обхванали 430 000 деца до 4-ти клас от над 3400 школа в страната.


© 2024 BBA All rights reserved!