След празниците пускат женските консултации и ваксинацията на деца

15.04.2020

Източник: в. 24 часа 

Заразените с COVID-19 българи минаха новия психологически праг от 700. Потвърдените снощи по данни на националния щаб станаха 713, като отново най-много новозаразени са открити в София.

209 са настанените в болници, от тях 29 са в интензивни отделения.

Няма нова област, но има 4 нови починали - мъж на 43 г. от Пещера, друг на 86 г. в "Пирогов", както и мъж и жена от Смолян. 85-годишният мъж от смолянското с. Мугла е бил с придружаващи заболявания. Лекувал се в болницата преди време, после се прибрал на село. Жена му е с отрицателен тест. Починалата жена от Девин пък е бивша медсестра, в края на март лежала в кардиологичното отделение на смолянската болница и две седмици по-късно развила симптоми. Там санитарка също се оказа с коронавирус, временно са спрени приемът и изписването на пациенти и на всички се правят тестове.

Така жертвите стават 35.

4,9% е смъртността, регистрирана досега в България. Излекуваните са 81 на средна възраст 47 г.

Според математическите изследвания сме близо до пика на COVID-19, но това не означава, че като го стигнем, веднага ще почнем да вървим надолу, коментира данните шефът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Все пак това, че на ден се обявяват по 15-20 болни, означавало, че се справяме добре.

Активно върви подготовката за изработване на режим за възстановяване след празниците на ваксинацията на децата, женските консултации и плановите операции в болниците, съобщи той.

7 или 8 са децата с положителна проба за коронавирус, но те нямат сериозни увреждания. Най-малкият пациент - момченце на 1 г., вече е изписано от инфекциозното отделение на болницата в Добрич, но заедно с родителите си ще остане 28 дни под домашна карантина.

Мутафчийски обаче изрази притеснение, че например в Сингапур има рязко увеличение на болните за последните 24 часа - над 300, общо се съобщава за близо 3000 души. И изрази опасение от втори пик там, правейки сравнение между Сингапур и

България като приблизително равни по големина държави. Устойчивият отговор на COVID-19 ще е ваксина или специфично лекарство, каквито в момента още няма, напомни генералът. Знае се, че болестта се развива много странно в някои случаи - има подобрение в рамките на дни, после влошаване, после пак подобрение.

"На икономически и политически въпроси няма да давам отговор и няма да се опитвам дори", направи уговорка шефът на щаба, обаче напомни как френският президент Еманюел Макрон говори за затваряне на граници до Нова година.

"На всички, които много разбират от епидемиология, мога да кажа, че повече от 3 случая на нова болест са епидемия", заяви пък националният здравен инспектор Ангел Кунчев на въпрос от репортер от телевизията на Слави Трифонов защо се говори за епидемия, след като при грипната стойностите за обявяване на такава са стократно по-голям брой болни.

Установените от частни лаборатории случаи се проследяват от РЗИ, увери Мутафчийски.

"Срезовите проучвания не търсят нови болни. Извършени са вече над 200 такива теста от РЗИ. С натрупването на времето резултатите ще бъдат по-адекватни. Такива проучвания се правят в София, Стара Загора и Бургас", посочи генералът.

Последните данни пък сочат, само 8% от тестваните в Банско са имали среща с вируса, обяви Кунчев.

В реално време може да се проследят случаите на хора под карантина, а те са над 76 000, напомни Мутафчийски. Става дума предимно за завърнали се от чужбина или такива, които са имали контакт със заразени. Те имат 3-4 внезапни проверки, обясни шефът на щаба.

Много държави са почнали да отчитат като смъртност само починали от коронавирус, но не и с придружаващи заболявания, обясни още той. Това не се прави в България. Тепърва ще се изготви статистически анализ от НСИ да няма скрита смъртност.


© 2023 BBA All rights reserved!