След края на мерките: Само едно отделение може да приема болни от COVID-19 в област Русе

01.04.2022

Източник: БНТ

 

След отпадането на ограничителните мерки от днес само едно отделение ще може да приема пациенти с COVID-19 на територията на цялата русенска област. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на Българска болнична асоциация Алисе Муртезова, която е и административен директор на една от университетските болници в града.

 

Лечебното заведение, в което работи Алисе Муртезова, не разполага с инфекциозно отделение, но в момента в него са настанени 40 пациенти с ковид като 12 от тях са в интензивно отделение. Всички те са приети до вчерашния ден, когато извънредната обстановка все още беше в сила.

 

По думите ѝ днес болниците в областта са получили указания от РЗОК, според които пациенти с коронавирус вече могат да бъдат приемани само в лечебни заведения, разполагащи с инфекциозно отделение.

 

"За цялата област Русе има само едно инфекциозно отделение в държавната болница "Канев". В същото време в момента на територията на областта има над 80 пациенти с ковид, настанени в лечебно заведение. Тези пациенти от днес нататък няма как да ги приемаме. Ако излезе пациент с ковид, трябва да го насочим към инфекциозно отделение." - каза Муртезова.

 

Въпреки че мерките отпадат от днес, в лечебното заведение ограниченията в достъпа, задължителните маски, дистанцията и дезинфекцията продължават да са в сила със заповед на ръководството на болницата.

 

Как хората от Русе приемат отпадането на ограничителните мерки вижте в прякото включване на Андрей Кючуков тук.


© 2024 BBA All rights reserved!