Слагат таван на цените на медикаментите за болниците

01.08.2019

Източник: в. Монитор 

 

Правителството прие промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, съобщи пресслужбата на кабинета. Въвежда се правилото, че лекарствен продукт не може да се продава на лечебни заведения на цена, по-висока от стойността, на която се заплаща с публични средства, формирана на базата на референтна стойност.

Правилото важи за държавните, общинските и ведомствените болници. Промяната влиза в сила от 1 ноември 2019 г, като по този начин на болниците ще бъде предоставено достатъчно време за адаптация. Целта е да не се прекъсва процесът по снабдяване с лекарства и да не се компрометира качеството на лечението. Същевременно обаче ще се осигурят лекарствени продукти на по-голям брой пациенти.

В момента по данни на здравното министерство болници със сравнително еднакви обеми на работа купуват едни и същи лекарства с разлики в цените между 200% и 300%.

Преди време от ведомството изнесоха данни, че някои болници купуват медикаменти на цени над тези от позитивния лекарствен списък, т.е. над пределните законови цени.

С промяната в наредбата и предстоящия електронен търг за лекарства практиката за купуване на лекарства на различни цени се очаква да бъде преустановена.


© 2024 BBA All rights reserved!