Слагат паникбутон на всички нови линейки Работи се за възнагражденията за служителите в общинските болници

29.01.2019

Източник: в. Монитор 

Всички нови линейки, които държавата купува и тепърва ще разпределя в страната, ще бгьдат снабдени с паникбутони, с които ще се подобри бързината на реакция в случай на нападение. Това съобщи вчера във Върна здравният министър Кирил Ананиев. Все още не е уточнено разпределението на новите линейки по региони, но спешните медици във Варна ще бъдат подсигурени с нови реанимационни автомобили, категоричен бе той

"Не само заради поста си, а и като обикновен гражданин, съм дълбоко възмутен от физическите атаки срещу медиците от които е рисков регион по отношение сигурността на медиците, вече има денонощна физическа охрана. Здравният министър призна обаче, че има установени допуснати грешки в болницата в Плевен където преди дни почина едногодишно дете. Резултатите от назначената проверка ще бъдат разгласени след нейното приключване. Във Варна здравният министър присъства на откриването на Център по интервенционална рентгенология в Университетска болница "Света Марина". Общата инвестиция е над 2 милиона лева.

"Националната здравноинцЬормационна система е в ход и трябва да бъде напълно готова в края на тази или началото на следващата година", коментира още във Варна министър Ананиев. Системата има 13 компонента, а за повечето от дейностите са обявени обществени поръчки, включително и за електронната карта, електронното досие и електронната рецепта. Повечето от тях няма да бъдат обжалвани, поради което документите ще бъдат отворени в близките дни", каза той. Министърът посети и СБАЛОЗ,Д-р Марко А. Марков" във варненския квартал "Аспарухово", за да се запознае с най-новата придобивка на болницата -ендоскопска и лапароскопска апаратура от последно поколение, за която община Варна отпусна близо 500 000лв.

По отношение на лекарските протести за по-високи заплати министърът коментира, че лечебните заведения в страната са търговски дружества и получават своите приходи от Националната здравноосигурителна каса на базата на заработените клинични пътеки. Според него разпределението на приходите зависи от ръководството на лечебните заведения. Той добави, че на утрешното заседание на Надзорния съвет на НЗОК ще бъдат разгледани някои случаи, в които пътеките, регламентирани с Националния рамков договор, са подценени. "Те ще бъдат анализирани от Надзорния съвет и при необходимост ще бъдат завишени", посочи министър Ананиев. Той акцентира също, че се работи и по въпроса с възнагражденията за служителите в общинските болници, които получават сравнително ниски заплати.

 


© 2021 BBA All rights reserved!