Скъпите лекарства вече се вземат от всяка аптека, а не според района Не важи за съдържащите наркотични и упойващи вещества. Здравната каса поема лечението на 3 нови редки заболявания

06.06.2018

Източник: в. 24 часа

Пациенти на лечение със скъпоструваща терапия вече могат да получават лекарствата си от всяка една аптека в страната. Досега медикаментите, за които здравната каса заплаща напълно или частично, можеха да се вземат само от аптека в района, в който са изписани.

Това обясни д-р Галя Кондева, шеф на дирекцията за лекарствени продукти в НЗОК на семинар вчера. Целта е да се подобри достъпът на пациента до лечение.

Близо

14 хиляди са болните, които се лекуват чрез скъпоструваща терапия

За техните медикаменти здравната каса заделя над 60% от разходите за лекарства, допълни тя.

В списъка с лекарствата, които вече може да се купят навсякъде с рецепта, не влизат обаче тези, които съдържат наркотични или упойващи вещества. За тях остава да важи старото изискване.

Три нови редки заболявания е включила здравната каса през 2018 г. в списъка с болести, за лечението на които заплаща напълно или частично, каза още д-р Кондева.

Това са идиопатична белодробна фиброза, туберозна склероза и хемангиом в кърмаческа и ранна детска възраст.

Тази година НЗОК заплаща напълно или частично 1714 лекарства, с които се лекуват общо 282 заболявания. С договорените за тях отстъпки се очаква тя да спести

172,2 млн. лв. Но значителна част от тях ще отидат за покриване на дефицита по това перо, който се очаква да бъде между 80 и 100 млн. лв. През последните години той се образува главно от онколекарствата.

1 млрд. лв. е общият бюджет на НЗОК за лекарства, медицински изделия и диетични храни за 2018 г.

98 млн. лв. от тях са предвидени за медицински изделия, прилагани в болничната помощ, основно в ортопедията, кардиологията и неврохирургията, каза д-р Кондева. С тези пари се плащат близо 3700 изделия, от които 590 за домашно лечение. Най-голямо е потреблението в кардиологията, там отиват 52% от разходите на касата. Отстъпки в цените на медицинските изделия не се договарят така, както при лекарствата, обясни още д-р Кондева. Търговците заявяват определена цена и касата преценява какъв процент от нея може да реимбурсира. Според шефката на лекарствената дирекция обаче това трябва да се промени и да се помисли за някакъв тип рефериране на цените и на изделията. През 2020 г. се очаква да влезе в сила регламент на ЕС, но той ще се отнася само до безопасността и качеството на изделията.

Към момента НЗОК плаща за 3000 медицински изделия, а в Европа те са над 500 000 вида.


© 2024 BBA All rights reserved!