Системата за е-направления от джипито за тест готова до петък

03.11.2020

Източник: в. 24 часа 

 

До края на седмицата да приключат тестовете по системата, чрез която джипитата ще могат да издават е-направления за тест за коронавирус. Този ангажимент е поел председателят на надзора на здравната каса и зам. здравен министър Жени Начева пред здравния министър проф. Костадин Ангелов, обяви той във вторник.

Кога точно ще започне този начин на работа обаче, още не е ясно, защото е нужно да бъде сключен анекс към рамковия договор между НЗОК и лекарския съюз, което също още не се е случило.

От думите на здравния министър вчера стана ясно, че отново се обмисля джипитата да дават направления за PCR тест, каквато беше първоначалната идея, а не за новите антигенни тестове.

Причината е, че все още няма напълно категорични данни за достоверността на антигенните тестове и доколко те могат да заместят PCR, за да бъде карантиниран или изолиран даден човек. Такова е и становището на Националния център по заразни и паразитни болести, които правят нужните проучвания.

На кого да даде направление за безплатен тест джипито, остава негова преценка, като пациентът трябва да има поне 4 симптома като задух, липса на обоняние и вкус, лека температура и др.

Направлението ще се праща директно към конкретна лаборатория и пациентът ще ходи направо там за тест. Точният алгоритъм на работа все още се очаква.


© 2024 BBA All rights reserved!