Шефът на медицинския одит уволнен за финансови нарушения

10.09.2020

Източник: в. 24 часа

 

Мегаагенцията на здравното министерство, отговорна правилата в цялата система да се спазват стриктно, остана без началник след установени куп нарушения, основно финансови.

Шефът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" Росен Иванов е уволнен със заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, съобщиха от M3. Временно длъжността ще изпълнява досегашният му заместник Мирослав Мутафчийски

Министърът взел решението си след извършена от дирекция "Вътрешен одит" проверка, която констатирала редица нарушения и препоръчала смяна на ръководството. Мегаегенцията бе създадена миналата година, като в нея се вляха "Медицински одит" и Изпълнителната агенция по трансплантации.

Забавено изпращане към НАП за събиране на публични средства и съставяне на актове за административни нарушения и наказателни постановления, пълни с пропуски, констатирал вътрешният одит.

Пропуски били установени и във вътрешните правила. Разписани са и процедури за контролна дейност, които не съответстват на нормативната уредба, обясниха от здравното ведомство.

Има още забавено регистриране в автоматизираната система за документооборота и липса на актуализация на вътрешните правила за осъществяване на предварителен контрол за законосъобразност в агенцията.

Росен Иванов беше назначен за изпълнителен директор на 1 април 2019 г. със заповед на тогавашния министър на здравеопазването Кирил Ананиев. Дотогава Иванов е ръководил инспектората на Министерството на здравеопазването. Преди това е бил държавен инспектор в инспектората на МС.

През 2013 г. в служебното правителство на Марин Райков бе началник на политическия кабинет на военния министър Тодор Тагарев, по-рано пък е работил като главен юрисконсулт в Министерстото на отбраната. Иванов е магистър по право и философия от Софийския университет.


© 2023 BBA All rights reserved!