Елена Станчева, главна медицинска сестра на „МБАЛ – Пазарджик“ АД: Имунизацията е гаранция за по-леко прекарване на инфекцията

02.08.2021

Главна сестра Станчева, все още много хора се въздържат, плашат или са категорично против да се ваксинират срещу COVID-19. Какво е Вашето послание към тях?

 

- Имунизацията ни дава клетъчен имунитет и по-сигурна защита. Освен това е гаранция за по-леко прекарване на инфекцията в редките случаи на заразяване

 

Вие ваксинирахте ли се?  В какъв момент взехте своето решение?

 

- Ваксинирах се 3 месеца след преболедуване в амбулаторни условия. Бях абсолютно убедена, че постъпвам правилно. Разчитам на медицинска информация, основана на доказателства.

 

Защо е важно решението за ваксинация да бъде информирано и да почива на научните доказателства?

 

- За да вземат решение колебаещите се.

 

Водещи експерти подчертават, че масовата ваксинация не само ще намали тежките случаи и хоспитализациите, но и ще спре появата на нови варианти на коронавируса. В този смисъл всяко индивидуално решение е важно за общото благо и общото бъдеще. Вие убеждавате ли свои близки, познати и пациенти в ползите на ваксините?

 

- Да, при всеки удобен случай.

 

На какво ни научи COVID пандемията?

 

В медицинските среди - на издръжливост и колегиалност (поради кадровия дефицит), на дисциплина при използването на лични предпазни средства  и провеждането на дезинфекционни мероприятия. В обществен план хората повишиха своята култура на лична хигиена и съблюдаването на превантивните мерки - носене на маски, честа дезинфекция на ръцете, спазване на дистанция в затворени пространства.

 

Човечеството преминава през тежко изпитание, но и медицинската наука е много напреднала. Вярвате ли в добрата перспектива за справяне с кризата, която се развива във всички направления  - здравеопазване, икономика, социален и културен  живот,  образование, свободно време и т. н.?

 

- Нужен е комплексен подход и значителна помощ от държавата, особено за областните болници, които са водещи в справяне с пандемичните вълни.

 

Интервюто с Елена Станчева е предоставено от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, като част от информационната ваксинационна кампания на Българска болнична асоциация в партньорство с Български лекарски съюзНационална пациентска организацияНационално сдружение на частните болнициБългарски фармацевтичен съюзЦентър за защита правата в здравеопазването, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Целта на кампанията е увеличаване на темповете на ваксинация в страната чрез серия от интервюта и информационни материали от авторитетни специалисти и лекари с доказани професионални качества.


© 2024 BBA All rights reserved!