Семерджиев с анализ на здравната система в петък

30.01.2017

Източник: в. Монитор

Служебният здравен министър Илко Семерджиев ще представи анализ на здравната система в петък. За него ще се използва не само публична информация, но и такава, до която има достъп само в здравното министерство. Това заяви самият той вчера пред БНР.

"Ще дадем всички отговори на обществото, включително и за пръстовите отпечатъци", обясни Семерджиев. Той обеща, че гласът на лекарското съсловие отново ще бъде чут, след като миналата година му били отнети права при предишния министър.

В същото време пък предишният здравен министър Петър Москов заяви, че за две години е променил системата към по-добро. Целта според него била връщането от търговския към медицинския модел. "Системата се обърна към пациента", заяви Москов по Нова телевизия. Според него реформи се правят само когато си във властта, и то със стъпки, които са възможни. Той уточни, че целта на пръстовия отпечатък е била да се осветлят финансовите потоци. По думите му от въвеждането на мярката заявките на здравните заведения към касата на дневна база от 6,8 млн. лева са паднали на 5,5 и 4,5 млн. лв. Това означавало около милион по-ниски заявки на ден. Според Москов това означава осветляване на парите.

Той заяви, че не се притеснява, че с идването на служебното правителство ще има реформа на реформата, след като най-сериозният му критик Илко Семерджиев вече е здравен министър. Призна обаче, че двамата имат коренно различна философия за развитие на системата.


© 2024 BBA All rights reserved!