Със затваряне плашат лаборатории, които не дават касови бележки

22.07.2020

Източник: в. 24 часа

Относително малък е броят на нарушенията на фискалния режим от страна на лабораториите, които извършват изследвания за коронавирус. Това заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров по БНР.

Проверките, които почнаха преди около 2 седмици, са направени на всичките 36 юридически лица, които притежават референти лаборатории, като самите лаборатории са много повече. "В под 10% от случаите открихме нарушения, най-вече неиздаване на касови бележки", каза той.

Според говорителя на НАП около половината от откритите нарушения са свързани с касовите апарати. Останалите са лошо водене на дневниците за продажбите, както и нарушения на фискалния режим. Поводът за тези проверки бе, че нараснаха много сигналите от граждани, че не получават касови бележки, като това бе свързано с увеличаването на пътуванията до съседна Гърция.

Наложени са глоби, които стигат до 2000 лв., по-тежкото наказание е затваряне на обекта за един месец. В София на 16 лаборатории е направено открито наблюдение, което означава, че инспектори са стояли вътре по цял ден и са броили клиентите, като после са засичали отчетените продажби. По-късно ще се решава дали проверките ще се повторят и наесен.


© 2024 BBA All rights reserved!