Сърдечно-съдовата система може да бъде трайно засегната от COVID 19. Лекари обменят опит онлайн как да се справят с последствията от инфекцията.

20.01.2021

Прекарана инфекция от COVID 19 оставя дългосрочни последствията за сърдечно-съдовата система на част от пациентите. Най-често те развиват миокардит, сърдечна недостатъчност, аритмии и белодробен тромбоемболизъм. Според американско изследване, 78% от преболедувалите имат сърдечно засягане, а 60% незатихнало миокардно възпаление в рамките на няколко месеца.

На фона на намалената заболеваемост от COVID-19 в последните дни, лекарите навлизат в период, в който освен за овладяване на инфекцията, активно работят и в посока овладяване на последствията от заболяването. Протичането и възстановяването от COVID-19 при всеки пациент е индивидуално, то зависи от много фактори като възраст, съпътстващи здравословни проблеми,  състояние на имунна система и др.

Клуб „Медик“ към ПП ГЕРБ–Русе проведе онлайн обучение за лекари по темата с последствията за сърдечно-съдовата система след Ковид инфекция. Лектор на събитието бе д-р Кристиян Иванов - инвазивен кардиолог в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“. А в онлайн  обучението се включиха десетки лекари. Те успяха да обсъдят и конкретни случаи от своята практика и съвместно да потърсят решение на възникнали казуси чрез актуални терапевтични схеми.

 

Активната работа на лекарите и здравните експерти в клуба ще продължи и през февруари, когато ще бъде обявена нова кампания, но този път, насочена към по-малките общини в областта.


© 2022 BBA All rights reserved!