Съдът отмени и спря пръстовия отпечатък в болниците Те ще връщат 800 000 лв. за фиктивна работа

22.11.2016

Източник: в. 24 часа

Пръстовият идентификатор за прием в болници, който предизвика напрежение заради забавяне и опашки, бе отменен в понеделник от Върховния административен съд, съобщи привечер bTV. Трима магистрати заличиха наредбата за въвеждането му. Тъй като решението може да се обжалва, те спряха действието й до окончателно решаване на спора от 5-членен състав на съда. Има опасност от настъпването на вреди от продължаващо прилагане на наредбата, мотивират се те. От пресслужбата на съда нито потвърдиха, нито отрекоха новината поради късния час.

Определени болници трябва да върнат 800 000 лв. на здравната каса, защото са ги получили неправомерно за фиктивно извършена дейност, съобщи зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков след заседание на надзорния съвет на НЗОК.

Касата проверила 14 болници през септември и отчитането на неизвършена дейност било сред основните нарушения. Д-р Шарков даде за пример случай с клинична пътека за луксация на колянна става. В други случаи били искани пари от пациенти за услуги, които се плащат от касата. В няколко болници пък лекували онкоболни, без да ги насочат към онкокомитет, след като са изписани. Това е задължително от тази година.

От началото на ноември болниците са отчели дейност за 15 млн. лв. по-малко в сравнение със същия период на миналия месец, каза още д-р Шарков. Възможна причина за това било и въвеждането на пръстовия идентификатор при хоспитализация.


© 2024 BBA All rights reserved!

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: Module 'memcache' already loaded

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace:

File: /home/medicabg/public_html/bba-bulgaria.com/platform/common/core/Core_Exceptions.php
Line: 164
Function: include

File: /home/medicabg/public_html/bba-bulgaria.com/platform/common/core/Common.php
Line: 263
Function: show_php_error