С новия Национален рамков договор от месец април Увеличиха цените на 130 клинични пътеки за общинските болници Жените на безплатен АГ преглед всяка година

26.02.2018

Източник: в. Монитор

Увеличени са и цените на 130 клинични пътеки в болнична помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности. "За първа година от десетилетие има увеличение на клинични пътеки в болнична помощ както и завишени обеми, и цени на прегледи в извънболнична", обясниха от Българския лекарски съюз. Сред тях са тези по пулмология, акушерство и гинекология, раждания, педиатрия, неврология, рехабилитация и долекуване, по които работят предимно общинските болници.

Жените между 30 и 40-годишна възраст ще имат право на един безплатен гинекологичен преглед и цитонамазка всяка година. Това е залегнало в новия Национален рамков договор, по който Националната здравноосигурителна каса ще им плаща и който влиза от месец април. Документът беше приет на събор на Българския лекарски съюз на 25 февруари 2018 г. с 229 гласа "за", 28 "против" и 7 "въздържал се ".

Увеличени са и обемите за мамографско изследване с оглед ранно откриване на злокачествени заболявания на гърдата

В клиничните лаборатории също са предвидени по-големи обеми, необходими за първичната профилактична и диспансерна дейност на общопрактикуващите лекари.

От април лекарите специалисти от доболничната помощ ще получават един лев повече от НЗОК за преглед. Сега за различни специалисти тя плаща от 18 до 25 лева.

"Благодарение на конструктивни преговори, колективна и последователна работа със съсловието, БЛС успя да договори параметри в здравния сектор, които не са променяни от много години. Всичко, за което съсловната организация се е борила, цели максимално улесняване и удовлетворяване работата на заетите в сектора колеги. Не на последно място, тазгодишните постигнати резултати в разпределението на средства, ще повишат качеството на медицинската услуга и адекватно ще отговорят на потребностите на пациентите", коментира председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Хората между 65 и 69 години ще имат право и на напълно безплатни ченета за сметка касата, те ще отпускат от 1 септември.

До тази придобивка за пенсионерите у нас се е стигнало след продължителни преговори между Българския зъболекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса, която ще покрива на 100% новата стоматологична услуга, каза за "Монитор" председателят на съсловната организация д-р Николай Шарков. Зъболекарският съюз ще преговаря от догодина възрастовата група на хората, които имат нужда от цели протези да се разшири от 2019 година, допълни д-р Шарков.

Общо 148 млн. лева повече за болничната и 14 млн. лв. повече за извънболничната помощ в сравнение с миналата година.

 


© 2024 BBA All rights reserved!